'Athene heeft geen tijd meer te verliezen'

Als de Griekse regering geen akkoord bereikt met zijn leenheren, dan moet het volk zijn zeg krijgen, zegt de financiënminister. ©EPA

Experts van de Europese Commissie, ECB en IMF starten woensdag technisch overleg met Athene over de uitvoering van de beloofde hervormingen. De Grieken krijgen maar geld als er een akkoord is over de hervormingen en minstens een begin van uitvoering van die maatregelen.

'Griekenland heeft geen tijd meer te verliezen, waarschuwde Jeroen Dijsselbloem maandag na afloop van de Eurogroep. De 19 ministers van Financiën van de eurozone waren maandagnamiddag opnieuw bijeen in het Justus Lipsius-gebouw in Brussel. En opnieuw is Griekenland de hoofdschotel van het overleg.

De frustratie over de schimmige communicatie van Athene is groot.'Athene mag niet terugkomen op eerdere afspraken en geen eenzijdige maatregelen nemen,' zei Dijsselbloem. Het respect van die gedragsregels geldt 'te allen tijd', klonk het nors.

Twee weken na het akkoord met Griekenland over de verlenging van het steunprogramma tot eind juni, blijkt er nauwelijks vooruitgang geboekt over de uitvoering van de afspraken.'We zijn zowat twee weken bezig geweest met af te spreken wie wie ontmoet en volgens welke procedure, en dat is tijdverlies,' zei een geërgerde Dijsselbloem.

Athene is allergisch voor de trojka van geldschieters en spreekt telkens over de 'instellingen' en ziet ook de 'boots' van die trojka niet graag patrouilleren en controleren in Griekenland. Daarom wordt het technisch overleg met de experts van EU-Commissie, Europese Centrale Bank en het Internationoaal Muntfonds IMF vanaf woensdag in Brussel geogainseerd. maar parallelle teams kunnen in Athene wel de werkelijke toestand van de economie gaan opmeten.

Griekenland zit intussen nagenoeg aan de grond. Het technisch overleg en de uitvoering van de afspraken is nu prioriteit.

Brief

Vrijdag stuurde de Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis, een brief (zie bijlage rechts, pagina 5) naar Dijsselbloem met enkele voorstellen. Daarin stelt hij onder meer voor om belastingfraude aan te pakken door toeristen opname-apparatuur te laten dragen om zo frauderende winkeliers te betrappen. De opname kan dan worden gebruikt voor de rechtbank in het proces over BTW-fraude.

De voorstellen overtuigen de andere eurolanden nog altijd niet dat het de Grieken menens is om hun economie zo te hervormen dat ze meer op die van de andere eurolanden begint te lijken. Daarvoor ontbreken te veel cijfers. Het is bijvoorbeeld onduidelijk hoeveel het sociaal beleid dat de Griekse regering wil voeren, zal kosten.

Een van de grote vragen is in welk tempo de financiële situatie van de overheid en de banken slechter wordt. De regering-Tsipras heeft namelijk soepele wetten voorgesteld over onbetaalde belastingschulden en heeft ook beloofd dat wie zijn hypotheek niet kan aflossen, toch in de gezinswoning kan blijven wonen. Gevreesd wordt dat de belastinginkomsten nu helemaal stil vallen en dat ook de banken veel meer leningen niet terug betaald zien.

Het blijft ook onduidelijk in welke mate de Griekse overheid haar rekeningen kan betalen. Daarover doen de wildste speculaties de ronde. Sommigen beweren dat de Grieken nog deze maand overleven. Anderen zeggen dat ze nu al geld van pensioenfondsen en overheidsagentschappen moeten nemen om rekeningen te betalen en dat niet alle ambtenaren hun volledig loon krijgen. De tegenvallende belastinginkomsten maken het plaatje nog moeilijker.

Het blijft onduidelijk wat er moet gebeuren wanneer het uiteindelijk toch niet tot een definitief akkoord zou komen tussen Griekenland en zijn leenheren, waaronder de landen van de eurozone, maar ook de ECB en het IMF. De cashstroom naar Athene zou dan helemaal opdrogen, waardoor het Zuid-Europese land nog meer dan nu in financiële problemen komt.

De Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis, zei tijdens een interview zondag dat een referendum of zelfs vervroegde verkiezingen niet ondenkbaar zijn in zo’n geval. Ook premier Alexis Tsipras sprak al over een dergelijke uitweg. Het Griekse volk zou dan kunnen aangeven in welke mate het bereid is alsnog aan de Europese wensen te voldoen, in ruil voor financiële steun.

De financiënminister benadrukte wel dat het voorlopig om een louter hypothetisch scenario gaat. En als er al een referendum komt, dan zou dat de bevolking alleen bevragen over de mate waarin ze hervormingen wil accepteren. Een ‘Grexit’, een vertrek van Griekenland uit de eurozone, zou in een referendum niet aan bod komen.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud