Athene: 'Iedereen zijn spaargeld terugbrengen aub'

De Griekse financiën zien er stilaan slechter uit dan de Akropolis ©Photo News

De Griekse regering probeert wanhopig aan middelen te geraken om zijn intresten en facturen te betalen en vraagt zijn inwoners daarom dringend hun geld weer uit het buitenland te halen.

'We zitten in een existentiële crisis en hebben elke euro nodig'. Met die woorden heeft de Griekse minister Alekos Flambouraris dinsdag op televisiezender SKAI TV een oproep aan zijn landgenoten gelanceerd om geld uit het buitenland terug naar Griekenland te brengen.

Griekenland kan zich niet herfinancieren op de markten en krijgt geen vers geld van zijn internationale kredietverleners zolang de regering van premier Alexis Tsipras niet tegemoetkomt aan hun eisen over besparingen en economische hervormingen.

Tegen die achtergrond is de voorbije drie maanden meer dan 20 miljard euro van Griekse bankrekeningen gehaald. Het depositoniveau zou geslonken zijn tot 150 miljard euro, het laagste in tien jaar. Het water staat de Griekse regering dan ook aan de lippen.

Het land moet deze maand meer dan 6 miljard euro aflossen. Niettemin hebben de kredietverleners vooralsnog het raden naar de precieze financiële toestand van de Griekse staatskas. "We weten niet hoe de situatie precies is", zei de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schaüble dindag in Brussel. Intussen heeft de Griekse regering van het Europese noodfonds EFSF wel de toestemming gekregen om 555 miljoen euro aan reserves uit het Griekse reddingsfonds voor de banken aan te boren.

Maandagavond raakten de kredietverleners en de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis het wel eens over een hervatting van de technische gesprekken tussen Athene en vertegenwoordigers van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds, de vroegere trojka. De meeste onderhandelingen zullen in Brussel plaatsvinden, maar er reizen ook teams naar Athene om de boeken te controleren.

Doel van de gesprekken is de afronding van het huidige, tot eind juni lopende steunprogramma. Daarin steekt nog ruim 7 miljard euro voor Griekenland. Schaüble herhaalde dinsdag nogmaals dat het euroland pas vers geld krijgt wanneer het huidige steunprogramma met succes wordt afgerond.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud