Advertentie
nieuwsanalyse

Athene vermijdt het ergste, maar staat nog nergens

©EPA

Griekenland betaalt het IMF, maar niet langer alle binnenlandse facturen. En de gesprekken met de andere eurolanden verlopen weer iets beter, na de desastreuze vorige vergadering in het Letse Riga. Maar daarmee is ook alles gezegd. De af te leggen weg is nog enorm.

Voor de zevende keer al dit jaar kwamen de ministers van Financiën van de eurolanden bijeen om zich te buigen over de Griekse crisis. Noemenswaardige vooruitgang bereikten ze niet. Wél slaagden ze er in twee nachtmerrie-scenario's te vermijden.

De grootste dreiging was dat Griekenland dinsdag een belangrijke betaling van 750 miljoen euro aan het Internationaal Monetair Fonds zou rateren. In de Griekse meerderheidspartij Syriza hadden sommigen er dit weekend openlijk mee gedreigd dat opzettelijk te doen, om de rest van de eurozone onder druk te zetten.

Maar premier Alexis Tsipras toonde dat hij zijn regering onder controle heeft. Minister van Financiën Yanis Varoufakis bevestigde aan zijn collega's uit de eurozone dat het IMF dinsdag zijn geld krijgt. Volgens andere bronnen is zelfs maandag al betaald.

De tweede dreiging was dat de onderhandelingen over de kern van de zaak - hervormingen om de Griekse economie en overheid weer gezond te krijgen - helemaal zouden afspringen. Op de vorige bijeenkomst van de ministers van Financiën, vorige maand in het Letse Riga, was de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis een amateur genoemd en was de frustratie aan tafel hoorbaar groot. Nu was de sfeer 'beleefd', zegt federaal minister Johan Van Overtveldt (N-VA).

Maar daarmee is het meeste gezegd. Sinds minister van Financiën Yanis Varoufakis niet meer de spil is van de onderhandelingen, loopt het iets beter, bleek op de vergadering. Toch blijft het lastig. Heel vaak gebeurt het nog dat experts van de Commissie, het IMF en de ECB in Brussel afspraken maken met Griekse topambtenaren, om nadien te ontdekken dat die topambtenaren in Athene worden terug gefloten. Ze willen daarom dat de Griekse ministers zelf onderhandelen, maar die weigeren met de experts aan tafel te zitten.

Nijpend

Ondertussen zit Griekenland in almaar nijpender financiële omstandigheden. Varoufakis bevestigde dat de druk groot is. Want alhoewel de Griekse regering het IMF kan betalen, moest Varoufakis erkennen dat de regering niet langer alle binnenlandse facturen kan betalen. Daarom wordt uitgekeken naar woensdag, wanneer de Europese Centrale Bank moet beslissen of ze strenger wordt voor de noodleningen die Griekenland krijgt. Op 5 juni moet er opnieuw 300 miljoen euro naar het IMF.

Terwijl de onderhandelingen duren, zinkt de Griekse economie weer weg in het moeras. De Europese Commissie verlaagde haar prognoses voor 2015 vorige week van 2,5 procent groei dit jaar naar 0,5 procent groei. De werkloosheid stijgt weer. De begroting, die op orde stond, staat weer in het rood. De staatsschulden stijgen weer. Sommige indicatoren zijn de voorbije dagen weer licht beter geworden, zeiden experts van de ECB, IMF en Commissie, maar ze zijn nog steeds slecht.

©Mediafin

En opnieuw herinnerden de 18 andere eurolanden er de Grieken aan dat ze nu eens eindelijk de afspraken van 20 februari moeten uitvoeren. Toen beloofden ze hun economie en overheid te hervormen, zodat ze op termijn weer het vertrouwen van de financiële markten kunnen winnen. Voor een betere inning van de belasting is er vooruitgang. Maar er blijft grote onenigheid over het hervormen van de arbeidsmarkt en de pensioenen, die er op neer komen dat meer Grieken harder of langer moeten werken. Ook de gevraagde privatiseringen blijven op grote weerstand stuiten in Athene.

Tegelijk blijkt uit peilingen dat de Grieken in de euro willen blijven. Bij zijn aankomst in het Justus Lipsius-gebouw in Brussel liet de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble een ballonnetje op over hoe de regering-Tsipras dat kan gebruiken om toch te hervormen. Hij suggereerde een referendum te organiseren over de hervormingen, zodat de bevolking kan kiezen tussen twee alternatieven: hervormen of uit de euro stappen.

Zo'n referendum komt neer op alles of niets. Als de Grieken in zo'n referendum de hervormingen zouden steunen, geeft dat de regering-Tsipras het democratisch mandaat om haar regeerakkoord grotendeels te laten vallen. Maar als de Grieken zich zouden verzetten tegen de hervormingen, zou de Griekse crisis dieper dan ooit worden. Het ballonnetje van Schaüble is op de vergadering van de ministers van Financiën niet besproken, zegt Van Overtveldt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud