Advertentie

Avondklok in Nederland alweer op de schop

De invoering van de avondklok leidde in Nederland tot zware rellen. ©Photo News

Volgens de krant NRC is de avondklok in Nederland vanaf volgende week woensdag alweer verleden tijd.

Volgens bronnen bij NRC maken ontslagnemend premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge dinsdag tijdens een persconferentie bekend dat de avondklok vanaf 10 februari op de schop gaat. Nederlanders moesten sinds 23 januari tussen 21 uur en 4.30 uur binnen blijven.

De avondklok zou volgens NRC wel deel blijven uitmaken van de 'gereedschapskist' van de regering om maatregelen te nemen. Als het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames weer toeneemt, kan de regering in overleg met het parlement weer tot de avondklok overgaan. De regering zou dinsdag ook een exitstrategie voorstellen.

De invoering van de avondklok lokte in Nederland zware protesten uit. Tijdens demonstraties in onder meer Eindhoven en Urk brachten relschoppers schade toe aan handels- en horecazaken. In Enschede werd zelfs een ziekenhuis bekogeld.

Scholen

Vanaf volgende week heropenen ook de scholen in Nederland gedeeltelijk. Het basisonderwijs, alle kinderen onder 12 jaar dus, en de kinderopvang gaan weer open. Het voortgezet onderwijs, vergelijkbaar met de humaniora in België, en het hoger onderwijs blijven op slot. Daarnaast zouden niet-essentiële winkels, die sinds midden december dicht zijn, middels een afhaalsysteem de deuren deels kunnen openen.

3.280
aantal besmettingen
Maandag werden in Nederland 3.280 positieve gevallen vastgesteld, het laagste aantal sinds 29 september.

De besmettingscijfers in Nederland gaan in dalende lijn. Maandag werden 3.280 positieve gevallen vastgesteld, het laagste aantal sinds 29 september. Volgens een brief van minister De Jonge aan het parlement wordt de helft van het aantal vastgestelde besmettingen wel veroorzaakt door de Britse, meer besmettelijke variant van het coronavirus.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud