'Baan minstens 20.000 Griekse ambtenaren op de helling'

Griekenland gaat in het kader van de sanering van de overheidsfinanciën voor het eerst in zijn recente geschiedenis snoeien in de overheidsbedrijven. Volgens het ministerie van Financiën zullen 151 instellingen door de maatregel getroffen worden, zoals onder meer de spoorwegmaatschappij ERT, het persbureau AMNA en de metro in Athene. Volgens de Griekse media verdwijnen minstens 20.000 banen.

Over twee weken moeten de instellingen een lijst publiceren van bedienden die in een zogenaamde 'arbeidsreserve' worden ondergebracht. Daar zouden ze gedurende één jaar nog 60 procent van hun salaris ontvangen en dan ontslagen worden. Anderen zullen vervroegd met pensioen worden gestuurd.

Per instelling zou het gaan om minstens 10 procent van het personeelsbestand. De Griekse media berekenden dat er zowat 200.000 ambtenaren zijn, waardoor dus minstens 20.000 banen zouden verdwijnen.

Het besparingsprogramma maakt deel uit van de verplichtingen die werden opgelegd door de trojka (Europese Commissie, ECB en IMF) in ruil voor het internationale steunpakket voor Griekenland. Vertegenwoordigers van de trojka zakken de komende dagen - waarschijnlijk maandag - naar Athene af om te kijken of het land zijn verplichtingen nakomt. Het zal van hun conclusies afhangen of Griekenland een volgende tranche van ongeveer 8 miljard euro steun ontvangt. Wordt het geld niet uitgekeerd, dan kan het land midden volgende maand zijn rekeningen niet meer betalen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud