Bank of England drukt even op pauze

Mervyn King, de gouverneur van de Bank of England (foto: Bloomberg)

De Bank of England drukt met een onveranderd beleid op pauze. Maar volgens economen is het maar een kwestie van tijd eer de Britse centraal bankiers de economie een vers stimulusshot toedienen.

In een traditioneel ultrakorte mededeling deelt de Bank of England (BoE) mee dat de rente op 0,50 procent blijft. De rente noteert al sinds maart 2009 op dat diepterecord sinds de oprichting van de centrale bank in 1694.

Ook het plafond van het inkoopprogramma van obligaties blijft op 325 miljard pond. Maar volgens de meeste economen is het maar een kwestie van tijd eer de BoE extra zuurstof in de kwakkelende economie pompt door extra staats- en bedrijfsobligaties op te kopen. De notulen van de vorige vergadering leert dat alvast één centraal bankier, David Miles, gewonnen is voor extra stimulus. Miles stelde voor 25 miljard extra papier te kopen via geldcreatie.

De Britse economie komt mede door de escalerende crisis bij de Europese buren maar niet op dreef en heeft het bijzonder moeilijk heeft de bankencrisis te verteren.

Cash in het handje

Die bankencrisis is ook de hoofdreden waarom de Bank of England met opeenvolgende rondjes geldcreatie komt. Op haar website legt de BoE helder uit wat de belangrijkste beweegreden is: de banken - die als gevolg van de crisis niet happig zijn om kredieten te verstrekken - omzeilen.

Door fors obligaties in te kopen willen de Britse centrale bankiers grote beleggers cash in het handje stoppen. En dat in de veronderstelling dat die beleggers in tegenstelling tot de verlamde banken niét op de nulrentende cash blijven zitten, maar ermee aan de slag gaan.

Dat kunnen ze doen door bijvoorbeeld aandelen of bedrijfsobligaties te kopen. En dat moet het bedrijfsleven toelaten tegen gunstige tarieven aandelen of obligaties uit te geven, zodat ze niet langer van de banken afhankelijk zijn voor hun kredieten.

De BoE begon in maart 2009 als extra stimulusmaatregel met de 'kwantitatieve versoepeling'. Toen lag het bedrag op 75 miljard pond. Het programma steeg vervolgens naar 125 miljard op 7 mei 2009 en tot 175 miljard op 6 augustus 2009. Van november 2009 lag het plafond bijna twee jaar lang op 200 miljard, in oktober 2011 kwam er nog eens 75 miljard bij en in februari dit jaar 50 miljard.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud