Bank sleurt Oostenrijkse deelstaat afgrond in

Karinthië: prachtige natuur, precaire financiële situatie

De Oostenrijkse deelstaat Karintië kan zich niet langer op de kapitaalmarkten financieren na een kredietverlaging door Moody's en vraagt de federale overheid om hulp. De problemen zijn een uitvloeisel van de ondergang van de bank Hypo Alpe Adria.

Karintië heeft zich garant gesteld voor 10,2 miljard euro schulden van Heta Asset Resolution. Dat is de bad bank waarin de slechte leningen van de ter ziele gegane bankgroep Hypo Alpe Adria werden ondergebracht. 10,2 miljard euro is een zeer hoog bedrag voor een deelstaat met 556.000 inwoners en inkomsten die voor dit jaar op 2,36 miljard euro zijn begroot.

Omdat experts onlangs een nieuw financieel gat van ettelijke miljarden ontdekten bij Heta, stelde de Oostenrijkse toezichthouder FMA (Finanzmarktaursicht) een moratorium tot eind mei 2016 in op een aanzienlijk deel van de schulden van de bad bank. Dat betekent dat Heta de komende 15 maanden geen schulden meer zal terugbetalen.

Intussen wordt een ontmantelingsplan opgesteld waarbij de schuldeisers een aanzienlijke duit in het zakje zullen moeten doen. De schuldeisers van Heta willen zich daar niet zomaar bij neerleggen en dreigen met juridische acties. Voor Karintië, dat borg staat voor ruim 10 miljard euro schuldpapier van het vroegere Hypo, kan dat tot het bankroet leiden.

Moody's, een van de drie grote kredietwaardigheidsagentschappen, heeft als reactie op het moratorium alvast de rating van Karinthië verlaagd van A2 tot Baa3, wat nog één stapje boven de rommelstatus is. Hierdoor is het bijzonder moeilijk geworden voor Karinthië om nog geld te vinden op de kapitaalmarkten. 

De deelstaat heeft alvast bij de federale overheid aangeklopt om hulp: een continue geldstroom vanuit de Oostenrijkse schatkist. Tegelijk worden diverse insolventiescenario's voorbereid. Een cruciaal punt is hoe de deelstaat en de overheidsdiensten in dergelijke situatie kunnen blijven functioneren.

Het zware engagement van Karinthië ten aanzien van Hypo Alpe gaat terug tot de periode voor 2007, toen de bank toebehoorde aan de zuidelijke deelstaat. De portefeuille van Heta bestaat nu nog uit 18 miljard euro aan activa. Dat is al fors minder dan de piek van 25 miljard euro die in 2006 werd bereikt.

Vorige week vrijdag maakte Dexia bekend dat het ook getroffen is door het moratorium. Dexia heeft een blootstelling van 395 miljoen euro aan Heta en gaat daarvoor een provisie aanleggen die in het eerste kwartaal wordt geboekt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud