Advertentie

Bankentaks moet geld opleveren voor Zweedse defensie

Een oefening van het Zweedse leger in maart van dit jaar ©Photo News

De Zweedse regering is van plan de banken extra te belasten. De opbrengst moet dienen om zich te wapenen tegen de toenemende Russische dreiging.

De twee partijen tellende Zweedse minderheidsregering is met de Centrumpartij en de Liberalen – twee partijen waar ze mee samenwerkt op begrotingsvlak – overeengekomen een nieuwe belasting te heffen op financiëledienstenbedrijven.

De bankentaks moet 5 miljard kronen (463 miljoen euro) opbrengen, geld dat naar bijkomende defensie-uitgaven in 2022 moet vloeien, kondigde minister van Financiën Magdalena Andersson zaterdag aan in Stockholm. Details over hoe de nieuwe belasting zal werken, zullen later worden bekendgemaakt.

Risico voor de economie

Het voorstel is een nieuwe poging van de regerende Sociaal-Democraten om de financiële sector meer te laten bijdragen tot de schatkist. De partij probeerde eerder de banken al hogere belastingen op te leggen, maar kwam daarmee in aanvaring met de Europese mededingingsautoriteit. Ze kreeg ook kritiek te horen dat Zweedse bedrijven concurrentieel nadeel zouden ondervinden.

Andersson klonk niettemin vastberaden: ‘Banken kunnen zwaarder belast worden dan vandaag het geval is. Ze vormen trouwens een risico voor de economie. Daarom denk ik dat het redelijk is dat ze meer bijdragen.’

Ze wees er ook op dat banken tijdens financiële crisissen soms overheidshulp nodig hebben. Ze vindt het daarom terecht dat ze meer belasting betalen als compensatie voor eventuele kosten. Banken boeken ook grote winsten en hebben in de voorbije jaren geprofiteerd van fiscale aanpassingen, voegde ze toe.

Minder rendabel

Svenska Bankföreningen, de Zweedse bankenvereniging, heeft al kritiek geuit op het plan. Zij zegt dat banken al hoge bijdragen betalen zodat de staat financiële crisissen kan aanpakken. Banken zijn over het algemeen ook minder rendabel dan (andere) beursgenoteerde Zweedse bedrijven.

Hans Lindberg, de topman van de vereniging, vreest dat de nieuwe taks banen zal kosten en de groei zal afremmen. Hij vindt de timing ook ongelukkig omdat de economie vertraagt en nieuwe kapitaalregels voor de banken de kredietverlening kunnen beperken.

Dienstplicht

De aankondiging van de bankentaks komt één dag nadat Zweden aankondigde zijn defensie-uitgaven tegen 2025 op te trekken tot 1,5 procent van het bruto binnenlands product. Nu is dat 1 procent.

De spanning tussen Rusland en zijn Europese buurlanden is opgelopen sinds Moskou in 2014 de Krim annexeerde. Zweden, dat zich militair neutraal opstelt, voerde twee jaar geleden de dienstplicht weer in en heeft de samenwerking met de Navo en zijn buurlanden opgedreven. Met een speciale folder heeft het land zijn bevolking ook geïnformeerd hoe ze moeten reageren bij een eventuele Russische inval.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud