Barnier: 'Weber moet voorzitter Europese Commissie worden'

Michel Barnier. ©REUTERS

De Franse politicus Michel Barnier bestrijdt speculatie dat hij zelf kandidaat is om de Europese Commissie te leiden.

'Laat me duidelijk zijn, mijn kort antwoord is ja.' Dat zei de Franse politicus Michel Barnier in Slovakije op de vraag of hij de kandidatuur van de Duitse politics Manfred Weber steunt voor het voorzitterschap van de Europese Commissie.

Weber vindt dat hij voorzitter moet worden van de Europese Commissie, omdat de christen-democraten (EVP) bij de verkiezingen voor het Europees Parlement het grootste aantal zetels hebben behaald. Hij was de Spitzenkandidat van de EVP.

Macron

Maar de Franse president Emmanuel Macron weigert de kandidatuur van Weber te steunen. Hij wenst dat Barnier, ook een christen-democraat, voorzitter wordt van de Europese Commissie.

Barnier maakte een goede indruk tijdens de onderhandelingen over de brexit. Hij onderhandelde namens de Europese Commissie met het Verenigd Koninkrijk. Het valt op dat Barnier de jongste tijd veel toespraken geeft over de  toekomst van Europa. Dat leidde tot speculatie dat hij zelf kandidaat is voor het voorzitterschap van de Europese Commissie.

De Europese leiders moeten in de komende weken niet alleen een opvolger benoemen voor de huidige commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Ze zoeken ook een Europees president (nu Donald Tusk), een voorzitter van de Europese Centrale Bank (nu Mario Draghi) en een verantwoordelijke voor het buitenlands beleid (nu Federica Mogherini). Barnier is ook genoemd als opvolger van Mogherini.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud