Baudet blijft leider rechts-populistische FVD

Na een intern referendum blijft Thierry Baudet de leider van het rechts-populistische Forum voor Democratie (FVD). ©EPA

In Nederland is een referendum onder leden van het rechts-populistische Forum voor Democratie (FVD) uitgedraaid op een zege voor Thierry Baudet. Hij blijft partijleider. Daarom beslissen de Europarlementsleden van het FVD hun partijkaart in te leveren.

Thierry Baudet heeft het omstreden referendum over zijn positie binnen zijn rechts-populistische partij gewonnen. 'Driekwart van de leden van Forum voor Democratie (FVD) die hebben gestemd, geven aan dat ze hem als partijleider willen', meldde de partij vrijdagavond op Twitter.

Baudet blijft dus partijleider, maar daarmee is de crisis niet voorbij. Enkele partijleden stappen naar de rechter. Zij betogen dat de raadpleging niet geldig is omdat ze niet in de partijregels staat. 'Bovendien hebben eventuele tegenkandidaten geen tijd gehad om zich aan te melden', luidt het.

De top van de partij is ook tot op het bot verdeeld. Een grote groep prominente leden besloot de partij te verlaten nadat was gebleken dat leden van de jongerentak, JFVD, zich antisemitisch hadden uitgelaten. Bovendien werden de schuldigen niet uit de jongerenafdeling gezet, maar kwamen ze juist op belangrijke posities terecht.

Europees Parlement

De Europese parlementsleden van de partij maakten vrijdagavond dan weer bekend te breken met het Forum voor Democratie nu Baudet partijleider blijft. De driekoppige FVD-delegatie in het Europees Parlement gaat zelfstandig verder, laat zij weten.

De Brusselse voorman Derk Jan Eppink had de voorbije dagen al aangegeven dat het aanblijven van Baudet voor hem en zijn collega's de deur zou dichtdoen. 'Dan verklaren wij ons onafhankelijk', voorspelde Eppink.

De Europarlementsleden nemen Baudet niet alleen kwalijk dat die 'te weinig deed om antisemitisme in de jongerenbeweging van de partij tegen te gaan', maar ook dat die FVD omsmeedde tot 'een sektarische beweging' onder 'een soort messias'.

Behalve Eppink zetelen Rob Roos en Rob Rooken voor het FVD in het Europees Parlement.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud