Begrotingsuitstel voor Frankrijk valt in slechte aarde

ECB-voorzitter Mario Draghi is niet te spreken over het begrotingsuitstel voor Frankrijk. ©REUTERS

Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank, haalde volgens goed ingelichte bronnen stevig uit naar de Commissie, die volgens hem te laks omspringt met de Europese begrotingsregels

De ministers van Financiën van de eurolanden stemmen ermee in dat Frankrijk twee jaar extra krijgt om zijn begrotingstekort opnieuw onder de drempel van drie procent te krijgen. Niettemin weerklonk er in de eurogroep naar verluidt groot ongenoegen over de wijze waarop de Europese Commissie de begrotingsregels heeft toegepast.

Frankrijk kampt al zes jaar met een te hoog begrotingstekort. Eind vorige maand besloot de Europese Commissie de Fransen voor de derde keer uitstel te gunnen. Pas tegen 2017 moet het Franse begrotingstekort opnieuw onder de drempel van drie procent gebracht worden. In ruil moet de regering in Parijs dit jaar wel nog vier miljard euro extra besparen. De beslissing wordt dinsdag bekrachtigd.

Het Franse budget zorgde niettemin voor een verhitte discussie. Zo haalde voorzitter Mario Draghi van de Europese Centrale Bank volgens goede bronnen stevig uit naar de Commissie, die volgens hem te laks omspringt met de Europese begrotingsregels, en dan in het bijzonder voor de grote lidstaten. Ook de Ierse minister Michael Noonan en de Spaanse minister Luis de Guindos deden hun beklag. De Guindos verwees zelfs naar de 'historische vergissing' van 2004, toen Duitsland en Frankrijk ondanks een te hoog begrotingstekort de dans ontsprongen.

'Sommigen hebben gepleit voor meer flexibiliteit, andere voor minder', vatte Dijsselbloem het debat samen. De geviseerde eurocommissaris Pierre Moscovici beklemtoonde dat de Commissie de beslissing 'unaniem' had genomen en dat de voorwaarden bijzonder strikt zijn. 'Frankrijk heeft zeer specifieke beloftes moeten doen en de Europese Commissie zal de situatie van zeer dichtbij opvolgen', verzekerde Dijsselbloem.

België

Het budgettaire huiswerk van België ontlokte minder rumoer. België werd eind vorig jaar nog op de vingers getikt door de eurolanden, maar kreeg eind februari uiteindelijk een goed rapport. De eurolanden bevestigden maandag die analyse van de Commissie. 'Voor verscheidene landen, onder meer voor België, is de situatie nu positiever dan drie maanden geleden', zo bevestigde Dijsselbloem.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud