Advertentie

Belastingsontduiking kost EU 1.000 miljard euro

Europees president Herman Van Rompuy. (Foto: Belga) ©AFP

Jaarlijks verliest de Europese Unie ongeveer 1.000 miljard euro aan belastingsontwijking. Dat stelt Europees president Herman Van Rompuy in een boodschap op het internet. Het probleem komt bovenaan de agenda van de Europese top volgende maand.

'De omvang van de belastingontwijking in de EU is even groot als de economie van Spanje, de vijfde grootste economie van de Unie', maakte van Rompuy de vergelijking. 'Het komt ook overeen met het volledige budget van de EU voor de komende zeven jaar.' Of nog: 'Het is honderd keer groter dan het Europese reddingsplan voor Cyprus.'

'Belastingontwijking is oneerlijk voor hardwerkende burgers die hun belastingen correct betalen om hun bijdrage te leveren aan de samenleving', vindt de Europese president. 'Het is ook unfair voor bedrijven die hun belastingen betalen, maar moeilijk kunnen concurreren met anderen die dat niet doen.'

Volgens Van Rompuy moet het momentum na het schandaal rond de belastingparadijzen aangegrepen worden om het probleem aan te pakken. Daarom wil hij de aanpak van belastingontduiking bovenaan de agenda plaatsen van de Europese top in Brussel op 22 mei.

Het aanpakken van belastingontduiking is in de eerste plaats een nationale aangelegenheid, maar het is ook een grensoverschrijdend probleem, legt Van Rompuy nog uit. Daarom moet het niet alleen op Europees niveau worden aangepakt, maar ook op het niveau van de G8 en de G20.

Met zijn korte toespraak op het internet verhoogt de voorzitter van de Europese raad ook de druk op landen als Oostenrijk, die willen vasthouden aan het bankgeheim.

U vindt de boodschap van Van Rompuy hier.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud