Belegger jaagt Italië op kosten

(Foto: Reuters)

De Italiaanse staat wist donderdag voor 5,42 miljard euro langlopend staatspapier te slijten. Ze moest wel hoge rentes ophoesten om de obligaties geplaatst te krijgen.

De Italiaanse overheid trok donderdag naar de markten om obligaties met een looptijd van vijf en tien jaar te slijten. Rome slaagde er met de verkoop van dat staatspapier in 5,42 miljard euro op te halen. Vooraf had Italië gehoopt 5,5 miljard euro in te zamelen.

Met de obligaties op tien jaar haalde de derde economie van de eurozone 2,9 miljard euro op. Beleggers eisten wel een rendement van 6,19 procent. Eind mei slikte Italië een rente van 6,03 procent.

Voor de obligaties op vijf jaar dwongen investeerders Rome een rendement van 5,84 procent op te hoesten. Dat is het hoogste peil sinds december vorig jaar. Een maand geleden betaalde Italië een rente van 5,66 procent voor vijfjarig staatspapier.

Kortlopend

Woensdag was Rome ook al naar de financiële markten getrokken om kortlopend schuldpapier aan de man te brengen. Het haalde toen 9 miljard euro op maar aan fors oplopende rentes.

De Italiaanse staat zit op een schuldenberg van zowat 1.900 miljard euro. Jaarlijks moet ze daarvan ruim 300 miljard euro zien te herfinancieren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud