Advertentie

Belg eerste ambassadeur van EU in Myanmar

©Photo News

De Belg Roland Kobia wordt de eerste ambassadeur van de Europese Unie in Myanmar. Momenteel leidt Kobia de EU-delegatie in Azerbeidjan.

Kobia wordt zo een centrale pion in het diplomatennetwerk dat de Europese minister van Buitenlandse Zaken, Cathy Ashton (foto), aan het uitbouwen is. De Europese Unie opende pas begin dit jaar een eigen diplomatieke vertegenwoordiging in Myanmar.

Het vroegere Birma is een economisch rijk land. De westerse belangstelling voor het land kwam in een stroomversnelling nadat het regime sinds 2011 politieke hervomingen doorvoerde en verdere openheid beloofde.

Europa schrapte intussen alle overblijvende handelssancties tegen het regime. Enkel het uitvoerverbod voor wapens blijft gehandhaafd.

De diplomatieke EU-post in de zakenstad Rangoon werd tot nog toe geleid door de Oostenrijkse diplomaat Andreas List.

Kobia is geen carrièrediplomaat. Hij rolde in de EU-diplomatie als ambtenaar bij de Europese Commissie, onder meer op de departementen energie, interne markt en concurrentie. Hij deed intussen wel al diplomatieke ervaring op in de Europese delegaties in Congo en Kenia. Sinds 2009 leidt hij de EU-vertegenwoording in Azerbeidjan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud