België komt (voorlopig) goed weg

Olli Rehn, eurocommissaris voor Economische en Monetaire Zaken (foto afp)

De Wetstraat mag opgelucht ademen halen. Uit de herfstvooruitzichten van de Europese Commissie blijkt dat België afstevent op een groei van 0,7 procent, zoals begroot. De federale regering moet dus niet in allerijl op zoek naar extra miljarden bovenop de nu al moeizame begrotingsoefening voor 2013.

De Europese Commissie legde België een begrotingstekort op van 2,15 procent voor 2013. Maar ondanks een groei van 0,7 procent stevent ons land af op een tekort van 3,4 procent, blijkt uit de herfstvooruitzichten van de Europese Commissie.

Dat verschil dichtrijden staat gelijk met een inspanning van 3,7 miljard euro, zoals het Monitoringcomité ook al had begroot. De regering moet dus niet op zoek naar 600 miljoen euro extra, zoals even gevreesd werd.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) klonk vorige maand immers een stuk somberder dan het Federaal Planbureau, de denktank van de regering. Het IMF stelde een groei van 'slechts' 0,3 procent in het verschiet, terwijl de regering uitging van 0,7 procent.

België zal de komende weken wel moeten bewijzen dat het dat gat voor 2013 effectief kan dichtrijden. Zo niet dreigt ons land net als vorig jaar opnieuw in het vizier van eurocommissaris Olli Rehn te komen. 

Bij de voorstelling van de herfstvooruitzichten verwees Rehn naar het voorbeeld van België om het belang van gedegen overheidsfinanciën en besparingen in de verf te zetten. 'Ik kan België enkel aanmoedigen om door te gaan op dit pad van begrotingsinspanningen.'

'Voor de begroting in de laatste maanden van 2011 (toen België zonder regering zat, red.) stond de rente in België op het peil van Spanje', zei de Fin. 'Na de vorming van de regering en de opmaak van de begroting is de rente met bijna 300 basispunten gezakt, van 6 naar 3 procent. Dat is te danken aan het vertrouwenseffect. Begrotingsinspanningen zijn slim en duurzaam.'

2012

Voor dit jaar is de Europese Commissie een tikkeltje pessimistischer dan het Federaal Planbureau, de denktank van de overheid. Uit de herfstvooruitzichten blijkt dat de groei -0,2 procent in negatief terrein zou duiken. Het Federaal Planbureau mikt op -0,1 procent.

Het begrotingstekort zou met 3 procent boven de afspraken met Europa schieten. Maar dat is omdat de cijfers nog geen rekening houden met de besparingsoefening van 800 miljoen euro die de Wetstraat in oktober deed, merkt de Commissie op. Die vielen na de deadline om de cijfers in te dienen.

De Belgische schuldgraad zit de komende jaren in de lift. Die zou stijgen van 97,8 procent tot net onder de 100 procent in 2012. Over 2013 en 2014 zou de schuldgraad stijgen tot 101 procent van het bruto binnenlands product (bbp). De garanties voor de financiële instellingen vormen een risico voor de Belgische staatsfinanciën, zegt de Commissie, zonder expliciet 'bad bank' Dexia met de vinger te wijzen.

Al bij al zijn de Belgische groeicijfers een tikkeltje beter dan het gemiddelde in de eurozone. De eurozone stevent af op een negatieve groei van -0,4 procent, dus dubbel zoveel als België. Voor 2013 zouden de 17 eurolanden gemiddeld op een groei van 0,1 procent afklokken.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud