België krijgt goedkeuring voor 6 miljard Europees herstelgeld

Premier Alexander De Croo ontving woensdag het Europees fiat voor het Belgische herstelplan en 5,9 miljard aan Europese subsidies uit handen van Commissievoorzitster Ursula von der Leyen. ©Photo News

Europa koppelt strikte deadlines aan investeringen en hervormingen die de Belgische regeringen moeten doorvoeren om het gros van de 6 miljard euro herstelsubsidies te krijgen.

Wat verandert de goedkeuring van het Belgische herstelplan van 5,9 miljard euro voor u, voor de bedrijven en de overheden in dit land? Gaan de treinen stipter rijden? Krijgen we sneller 5G? Het antwoord is: ja, als alle overheden hun beloftes nakomen.

Het herstelplan bevat nauwkeurige deadlines voor het doorvoeren van wettelijke verplichtingen voor de veiling en de uitrol van 5G of om van waterstof de belangrijkste energieslagader te maken voor de industrie. Ook moet ons land voor juli 2023 een nieuw prestatiecontract en een meerjarig investeringsplan afsluiten met de spoormaatschappijen NMBS en Infrabel. Dat moet 'meer mensen overhalen om gebruik te maken van collectief klimaatvriendelijk transport'. De investeringen in het Brussels gewestelijk Expressnet GEN moeten het afgesproken stramien volgen tot 2031.

De helft van alle projecten waarvoor België de 5,9 miljard euro wil aanspreken, is gericht op milieu- en klimaatmaatregelen. Dat komt flink boven de 37 procent vergroening uit die Europa eist. Er is 1 miljard euro uitgetrokken voor de renovatie van gebouwen en sociale woningen, 540 miljard voor waterstof en de aanleg van een offshore-eiland om windenergie uit de Noordzee naar hier te halen. Europa financiert de aankoop van 356 groene bussen in alle regio's, 78.000 elektrische laadstations en 1.500 km nieuwe fietspaden. Ook voor digitalisering zit België met 27 procent van alle projecten boven de Europese lat. Eindelijk kan Justitie worden gedigitaliseerd.

Een van de verdiensten van het plan is de ongeziene samenwerking tussen de overheden in dit land. Er is één nationaal plan waarin alle regeringen hun prioriteiten en gading vinden. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) erkent dat 'het Europese herstelgeld de helft van onze ambities voor Vlaamse veerkracht financiert'.

De Commissie legt de regio's en het nationale niveau ook de verplichting op de uitgaven te beperken. Tot nu was de bereidheid om de begrotingen in dit land te coördineren beperkt, ondanks herhaalde Europese oproepen. Europa hoopt op meer groeibevorderende investeringen. Die ambitie is er: Jambon wil Vlaanderen naar de Europese top voor innovatie loodsen. 'You ain't seen nothing yet', zegt ook premier De Croo.

Alleen aan de eerste schijf van 770 miljoen euro uit de herstelpot voor dit jaar zijn geen voorwaarden verbonden. De Commissie koppelt de goedkeuring van elke volgende schijf wel aan mijlpalen en hervormingen. In Italië gaat daar een hele transformatie van het pensioensysteem mee gepaard. In België neemt Europa genoegen met de belofte om later dit jaar een pensioenhervorming op tafel te leggen. Die zal strikter toezien op de tewerkstelling, maar raakt niet aan de pensioenleeftijd. De Commissie eist dat die hervorming eind juni 2024 is goedgekeurd en in werking treedt vanaf 2025.

Europa voerde de voorbije maanden de druk op om een brede groene taxshift door te voeren. Maar dat is niet opgenomen in het herstelplan. Alleen de vergroening van bedrijfswagens - die al is aangekondigd voor 2026 - is meegenomen. Staatssecretaris voor Relance Thomas Dermine (PS) erkent dat de regering een grotere belastinghervorming op tafel zal leggen, maar 'zonder engagement om die discussie ook nog te beëindigen voor het einde van de legislatuur'.

De essentie

  • Ursula von der Leyen, de voorzitster van de Europese Commissie, overhandigde premier Alexander De Croo de goedkeuring voor 6 miljard euro Europees herstelgeld.
  • Aan de toekenning van de steun zijn strikte deadlines en hervormingen gekoppeld.
  • Alleen aan de eerste schijf van 770 miljoen euro uit de herstelpot voor dit jaar zijn geen voorwaarden verbonden.
  • De helft van alle projecten waarvoor België de 5,9 miljard euro wil aanspreken, is gericht op milieu- en klimaatmaatregelen. Dat is meer dan Europa eist.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud