België naar Europees Hof voor wetgeving witwassen

Vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis. ©AFP

De Europese Commissie dreigt met financiële sancties als België de strenge Europese regels tegen witwassen en de financiering van terrorisme niet correct toepast. Maar zover komt het wellicht niet.

De zogenaamde vierde witwasrichtlijn had al op 26 juni 2017, drie jaar geleden dus, omgezet moeten zijn in nationale wetgeving. Dat bleek een taai karwei. Geen enkele lidstaat was tijdig klaar of volledig in orde met de omzetting. Het aantal probleemlanden is intussen wel gekrompen tot acht. Drie van hen, België, Nederland en Oostenrijk, verwees de Europese Commissie donderdag naar het Europees Hof van Justitie.

De Europese Commissie stoort zich aan de mechanismen voor de uitwisseling van documenten en informatie tussen de financiële inlichtingendiensten in Europa. 'We beschikken over robuuste Europese regels, maar die moeten consequent en efficiënt worden toegepast,' argumenteert Valdis Dombrovskis , de vicevoorzitter van de Europese Commissie.

België heeft intussen wel twee technische koninklijke besluiten klaar om tegemoet te komen aan de Europese bezwaren. De kans is dus groot dat het Europees Hof van Justitie zich nooit zal moeten uitspreken over deze zaak, is te horen bij minister van Financiën, Alexander de Croo.

We beschikken over robuuste Europese regels, maar die moeten consequent en efficiënt worden toegepast.
Valdis Dombrovskis
Vicevoorzitter Europese Commissie


Oostenrijk vergat volgens de Commissie regels voor weddenschappen en kansspelen. Nederland heeft regels die instellingen verplichten informatie te geven over wie de echte eigenaar is van bedrijven en juridische vennootschappen zoals brievenbusmaatschappijen onvoldoende in wetgeving omgezet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud