Advertentie

België onthult 250.000 rekeningen Europeanen

Foto Jan De Meuleneir ©Jan de Meuleneir

België heeft meer dan 250.000 buitenlanders aangegeven bij de fiscus in hun thuisland. Het gaat om Europeanen die hier intresten uitbetaald krijgen van banken. Het is de eerste keer dat ons land die informatie prijsgeeft in het kader van de Europese spaarrichtlijn.

In totaal hebben 26 landen bankgegevens uit België gekregen. Dat staat in een management-nieuwsbrief van de federale overheidsdienst Financiën, die De Tijd toegespeeld kreeg.

Het gros van de bankgegevens ging naar Frankrijk. Bijna 100.000 van de 250.000 ‘ontmaskerde’ rekeninghouders komen uit Frankrijk. Meer dan 50.000 rekeninghouders komen uit Nederland, 22.500 uit Duitsland, ruim 15.000 uit het Verenigd Koninkrijk en bijna 15.000 uit Spanje.

Bijna 183.000 van de 250.000 Europeanen van wie de bankgegevens nu zijn vrijgegeven, zijn klant bij de grootbanken BNP Paribas Fortis, ING, Dexia en KBC.

Tot voor kort hield België de namen van de Europese rekeninghouders geheim. In het kader van de Europese spaarrichtlijn werd wel een forfaitaire heffing ingehouden en doorgestort aan de landen van herkomst. Maar sinds 1 januari vorig jaar geeft ons land de bankgegevens wel vrij. Net als 24 andere Europese lidstaten, die dat al langer doen.

Automatisch

Om de grote gegevensoverdracht mogelijk te maken, heeft de federale overheidsdienst Financiën in december een protocol gesloten met Febelfin, de Belgische koepel van de financiële sector. 61 banken en financiële instellingen zullen elk jaar de nodige informatie over de uitbetaalde rentes geautomatiseerd doorspelen aan de fiscus.

De Europese spaarrichtlijn gaat over twee weken overigens een belangrijke nieuwe fase in. Vanaf 1 juli moeten Luxemburg, Zwitserland en enkele andere Europese belastingparadijzen een bronheffing van 35 procent opleggen aan Europeanen met een bankrekening in die landen. Momenteel bedraagt die belasting slechts 20 procent. De nieuwe fase zet het bankgeheim in de betrokken landen dus extra onder druk.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud