België wil migranten uit EU-controlecentra niet zomaar opnemen

Premier Charles Michel (MR) heeft het akkoord over de Europese controlecentra mee onderhandeld. ©AFP

Premier Charles Michel (MR) wil pas migranten opvangen uit de Europese controlecentra, waarover de Europese leiders een akkoord hebben gesloten, als ook de Dublin-regels worden aangepast.

De Europese staats- en regeringsleiders bereikten vrijdagochtend na uren onderhandelen een migratieakkoord. Nieuw is de oprichting van zogenaamde 'controlecentra' in de lidstaten rond de Middellandse Zee, waar de migranten die op zee zijn gered naartoe gebracht zullen worden.

De bedoeling is om economische migranten er snel te scheiden van migranten die in aanmerking komen voor asiel, waarna ze op vrijwillige basis verdeeld worden over de andere lidstaten. Dat moet frontlijnstaten als Italië ontlasten.

België is voorlopig niet van plan om die asielzoekers te ontvangen, maakte premier Michel vrijdagochtend duidelijk. De premier wil dat eerst de Dublin-regels worden hervormd. Die bepalen dat het land waar een migrant eerst wordt geregistreerd, verantwoordelijk is.

Oost-Europa ligt dwars

Zolang er geen hervorming van de Dublin-regels, blijven ze gelden, vindt Michel. Europa besliste eigenlijk al na de asielcrisis van 2015 om de Dublin-verordening te hervormen, maar onder meer de Visegrad-landen Polen, Hongarije, Slovakije en Tsjechië liggen dwars.

Duitsland en de Europese Commissie wilden de Dublin-regels vervangen door een verplichte spreiding van migranten. Maar de Visegrad-landen wilden niet weten van verplichte quota. 

Op aandringen van lidstaten zoals België en Duitsland is vannacht afgesproken dat die hervorming een prioriteit blijft voor de Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz, die op 1 juli tijdelijk voorzitter wordt van de EU. Met zijn uitspraken houdt Michel de druk hoog voor zo'n hervorming. 

Opvangen opvarenden 'eenmalig'

Michel benadrukte ook nog eens dat België niet van plan is om meer migranten op te nemen, zoals het dat met 15 opvarenden van het schip 'The Lifeline' heeft gedaan. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) herhaalde eerder op de dag dat het een eenmalige operatie was.

Michel zit op dezelfde lijn. ‘Er is nu geen crisis wat het aantal mensen dat naar de EU komt betreft, er is dus geen vraag om dat te doen en het behoort nu niet tot de orde van de dag’, zei de premier.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud