Belgisch Kamerlid belandt op Chinese sanctielijst

Actiegroepen klagen al langer de mensenrechtenschendingen tegen de Oeigoeren aan. ©REUTERS

De Europese Unie heeft voor het eerst in 30 jaar sancties tegen China getroffen. De Volksrepubliek reageerde met tegensancties, onder meer tegen het Belgische parlementslid Samuel Cogolati (Ecolo).

'Dit kwam totaal onverwacht', reageerde de 32-jarige Cogolati maandag . 'Misschien was ik naïef, maar ik dacht dat China eerder economische of militaire sancties zou nemen.' Niet dus. Het Kamerlid voor Ecolo belandde eerder op de dag op de zwarte lijst die China uitvaardigde als reactie op Europese sancties. Op de Chinese lijst staan voorts leden van het Europees Parlement, academici en organisaties.

We moeten duidelijk zeggen dat China de mensenrechten schendt.
Samuel Cogolati
Kamerlid Ecolo

Cogolati kwam in het vizier van Peking omdat hij het federale parlement vroeg de genocide op de Oeigoeren in China te erkennen. 'We moeten duidelijk zeggen dat China de mensenrechten schendt', zegt hij. 'Dat is ons mandaat, onze job als politicus.' Cogolati is ook lid van het IPAC, een internationale organisatie van parlementsleden die zich bezighoudt met hoe democratische landen China kunnen benaderen.

Op het matje

De EU en België veroordeelden de sancties. Minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) riep de Chinese ambassadeur in België al op het matje. Ze benadrukte dat de Europese sancties maatregelen zijn 'ter verdediging van de mensenrechten, een kernprincipe van het Europees beleid'.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie troffen maandag sancties tegen China wegens de onderdrukking van de Oeigoeren, een moslimminderheid in de noordelijke regio Xinjiang. Ook het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada kondigden maandag sancties aan. De demarches komen enkele dagen na een top tussen China en de VS, die vooral de hoogopgelopen spanningen blootlegde.

Canada benadrukte dat er 'almaar meer bewijs is voor de systematische en door de overheid gedreven mensenrechtenschendingen'. Volgens actiegroepen zitten zeker 1 miljoen Oeigoeren vast in kampen, waar ze onderworpen worden aan marteling, dwangarbeid en hersenspoeling. China ontkent de misstanden en zegt dat de kampen 'opleidingscentra' zijn om het moslimextremisme tegen te gaan.

Samuel Cogolati. ©BELGAIMAGE

Geen geld

De Europese sancties zijn gericht tegen vier functionarissen in de regio Xinjiang. Een van hen is Zhu Hailun, de architect van het kampensysteem. De vier mogen niet langer naar de EU reizen. Eventuele activa in Europa worden geblokkeerd en de betrokkenen mogen geen geld of economische steun uit de EU meer ontvangen. Het viertal was eerder al door de Verenigde Staten op een sanctielijst gezet.

Het is de eerste keer sinds de onderdrukking van de protesten op het Tiananmenplein in 1989 dat de EU maatregelen neemt tegen de schendingen van de mensenrechten door het communistische regime in Peking. De EU kreeg vaak het verwijt geen vuist te durven maken tegen China en economische belangen voorrang te geven op mensenrechten. 'De sancties zijn alvast een positieve stap', zegt Cogolati.

Onbeschofte inmenging

China pikt de Europese sancties niet. 'Deze beslissing, die alleen berust op leugens en desinformatie, negeert en vervormt de feiten', stelde het ministerie van Buitenlandse Zaken maandag in een persbericht. De autoriteiten spreken van een 'onbeschofte' inmenging in de interne aangelegenheden van China.

Deze beslissing, die alleen berust op leugens en desinformatie, negeert en vervormt de feiten.
Chinees ministerie van Buitenlandse Zaken

Prompt vaardigde het regime gelijklopende sancties uit tegen tien parlementsleden en academici uit Europa, en tegen vier organisaties. Ook het Politiek en Veiligheidscomité van de EU en de subcommissie Mensenrechten van het Europees Parlement worden gesanctioneerd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud