Belgisch marineschip pikt 200 bootvluchtelingen op

De Godetia, hier nog in Zeebrugge, is in actie gekomen om bootvluchtelingen te redden op de Middellandse Zee. ©BELGA

De Godetia, het Belgische marineschip dat in de Middellandse Zee meehelpt om de vluchtelingencrisis het hoofd te bieden, heeft vrijdag 200 bootvluchtelingen gered van een boot in nood.

De Godetia was eerder deze maand naar de Middellandse Zee vertrokken. Het schip werkt daar onder de vleugels van het Europese grensbewakingsagentschap Frontex. Het gaat om een humanitaire missie, met een prijskaartje van 1,4 miljoen euro. De kosten worden gedeeld tussen Frontex en Defensie.

Het is de eerste keer dat de Godetia nu echt in actie komt. Het schip heeft en medisch team mee dat bootvluchtelingen kan onderzoeken en kleine ingrepen kan uitvoeren. Een apart 'boarding team' kan ook verdachte vaartuigen op zee controleren. Er gaat ook een helikopter mee, die het zicht van de Godetia-bemanning moet verruimen. 

In uiterste nood kan de Godetia ook zelf bootvluchtelingen opvangen. Het schip heeft een capaciteit om 300 à 350 vluchtelingen op te vangen. Voor hen kan het schip voor korte termijn hulp, water en voedsel voorzien.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud