Belgische bijdrage aan Europa bedraagt 3,8 miljard euro

Europees commissaris voor budget Gunther Oettinger. ©EPA

De Belgische bijdrage aan het EU-budget stijgt niet in 2020, ook al groeit het Europees budget tot 153 miljard euro.

Net op de valreep hebben de regeringen van de 28 EU-landen en het Europees Parlement maandagavond laat een akkoord bereikt over het EU-budget voor 2020. De Europese Unie mag volgend jaar voor 153 miljard euro rekeningen betalen, wat 850 miljoen meer is dan dit jaar. 

De Belgische bijdrage aan het Europees budget verandert niet, zegt N-VA'er Johan Van Overtveldt. In het Europees Parlement is hij voorzitter van de commissie voor Begroting, die mee het budget onderhandelde. Volgend jaar draagt België 3,8 miljard euro af aan Europa. Studies wijzen evenwel uit dat wat de lidstaten terugkrijgen via hun deelname aan de Europese markt vele keren groter is dan hun bijdrage aan de Europese begroting. 

De Belgische bijdrage blijft daarmee licht boven het Europees gemiddelde. Dat ligt op een kleine 300 euro per inwoner per jaar, terwijl het in België om 330 euro gaat. Ter vergelijking: het lokaal bestuur kost een Vlaming gemiddeld 1.307 euro per jaar.

Bijna historisch

Om 850 miljoen euro extra te kunnen uitgeven, wordt bespaard op personeel, landbouwsteun en steun aan Turkije. Die steun ligt 85 miljoen euro lager dan in de aanvankelijke plannen, omdat Brussel bezwaren heeft met de persvrijheid en de rechtsstaat in Turkije. Er gaat wel nog geld naar het middenveld in Turkije, naar het Erasmus-uitwisselingsprogramma voor studenten en naar opvang van Syrische vluchtelingen in het land. 

Van Overtveldt noemt het belangrijk dat de EU volgend jaar meer zal investeren. Het budget voor onderzoek en ontwikkeling stijgt met 402 miljoen euro, het geld voor energie-infrastructuur met 135 miljoen en Erasmus met 50 miljoen euro. Van Overtveldt spreekt van een 'bijna historische omslag naar investeringen.'

Klimaat

Volgens de Europese commissaris voor Begroting, Gunther Oettinger, weerspiegelt het budget de uitdagingen waar de EU voor staat. Ongeveer de helft van het budget - 84 miljard euro - zal helpen om de Europese economie slagkrachtiger te maken, zegt hij. Een vijfde van het budget zal gaan naar de strijd tegen de opwarming van de aarde.

Voorts gaat 58 miljard euro naar landbouw, 2,4 miljard euro naar een fonds voor asiel, migratie en integratie en 1,2 miljard euro naar het satellietprogramma Galileo.

Over het akkoord is brede consensus. Niet alleen de 28 EU-regeringen zijn akkoord, maar ook de vijf grootste partijen van het Europees Parlement. Daardoor heeft het budget de steun van de Vlaamse christen-democraten, liberalen, socialisten, groenen en de N-VA. 

Brexit

Het budget is normaal gezien het laatste voor de brexit plaats vindt. Het bevat een buffer van 4,5 miljard euro om de schok op te vangen van het vertrek van de Britten.

De EU27 hebben nu een jaar om afspraken te maken over de budgetten voor na 2020, waaraan de Britten niet meer zullen bijdragen. Er zijn volgens Van Overtveldt drie manieren om dat gat te vullen: via besparingen, via extra bijdrages van de EU-landen of via Europese belastingen. Voorbeelden van dat laatste zijn een plastic-taks of een belasting op koolstof.

In het ergste scenario zou de bijdrage van België met 500 miljoen tot 1 miljard euro kunnen stijgen, maar de onderhandelingen moeten nog worden gevoerd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud