Belgische bijdrage aan Europa stijgt met 1 miljard

©EPA

België krijgt meer dan 5 miljard euro uit de nieuwe Europese herstelpot. De budgettaire impact van de Europese ambities is met 1,16 miljard euro per jaar minder zwaar dan gevreesd.

De Belgische bijdrage aan de Europese begroting stijgt netto met 1 miljard euro per jaar, bovenop de huidige 3,3 miljard euro. Dat verklaarde premier Sophie Wilmès op een persbriefing na de Europese top. Het cijfer loopt minder hoog op dan gevreesd. De voorbije maanden werd gerekend op een extra bijdrage van 1,7 miljard per jaar.

Wat België als kleine, open economie via de Europese interne markt terugkrijgt is vele malen groter, voegt Wilmès toe. Die Belgische bijdrage is goed voor minder dan 1 procent van het bruto nationaal inkomen (bni) van ons land. De voordelen van de interne markt worden geschat op 56,49 miljard euro of bijna 11 procent van het Belgische bni.

Meerjarenbegroting

De Europese meerjarenbegroting voor de volgende zeven jaar beloopt 1.074 miljard euro. De opbrengsten van de belangrijkste programma's uit die Europese begroting zouden voor ons land goed zijn voor 18,3 miljard euro.

Wel problematisch, zeker voor Vlaanderen, is de stevige knip in het innovatie- en onderzoeksprogramma Horizon. Vlaamse kennisinstellingen zijn daar zeer bezorgd over. Ook het transitiefonds voor het klimaat wordt meer dan gehalveerd. België kan wel ook rekenen op de voorziene brexitreserve van 5 miljard euro. De Europese Commissie beslist in het najaar hoe dat geld verdeeld wordt.

Het bedrag voor de regionale subsidies blijft met bijna 2,4 miljard euro op hetzelfde niveau als de voorbije periode. 849 miljoen daarvan gaat naar Vlaanderen. Drie Waalse regio's in transitie en Limburg krijgen een forfaitair extraatje van 200 miljoen euro. De enveloppe voor landbouw daalt fors, maar ook daar krijgt België een forfaitaire compensatie van 100 miljoen euro.

Meer douanegelden

Positief is dat België voortaan niet 20, maar wel 25 procent van de douaneheffingen in zijn havens kan behouden. Dat is jaarlijks 125 miljoen extra of samen 625 miljoen aan douane-inkomsten voor ons land. De overige 75 procent van die douaneopbrengsten worden doorgestort aan Europa. De brexit zal de douane-inkomsten een extra boost geven.

België moet wel betalen voor de korting van in totaal 7,5 miljard euro die de grootste nettobetalers Duitsland, Nederland, Oostenrijk, Zweden en Finland jaarlijks krijgen op hun bijdrage aan de Europese begroting. Dat kost ons land jaarlijks zo'n 260 miljoen euro.

Herstelplan

De Europese leiders keurden ook een herstelfonds goed van 750 miljard euro om lidstaten snel uit de coronacrisis te helpen. Dat fonds bestaat voor 390 miljard euro uit transfers en voor 360 miljard euro uit leningen.

Het herstelplan moet centraal staan bij de vorming van de nieuwe regering.
Sophie Wilmès
Belgisch premier

België kan een goede 5 miljard euro tappen uit dat nieuwe Europese herstelfonds. Om aan dat geld te komen, moet ons land wel een herstelplan indienen. Dat moet ook de pijnpunten aanpakken uit het jaarlijkse EU-rapport dat elke lidstaat krijgt. Volgens premier Wilmès moet het herstelplan centraal staan bij de vorming van de nieuwe regering.

Het herstelfonds wordt niet opgehoest door de lidstaten, maar geleend op de markt door de Commissie. De terugbetaling loopt tot eind 2058. De komende jaren komen er Europese 'eigen middelen' om die terugbetaling te verzekeren zonder de nationale budgetten nog meer te belasten. Vanaf volgend jaar al moet elk land een plastic-heffing betalen van 0,80 euro per kilogram niet-gerecycleerd plastic. Voor België kan dat ongeveer 140 miljoen euro kosten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud