Advertentie
Advertentie

Belgische boeren vinden het ‘genoeg geweest'

©wal agri

Europa mag niet snoeien in de centen voor de landbouw. ‘Het is genoeg geweest’, zegt het Belgisch Agrofront. Ook de verenigde Europese boeren trekken aan de alarmbel.

Copa-Cogeca, de koepel van Europese landbouworganisaties zoals de Boerenbond, zet de puntjes op i. Op een persconferentie in Brussel riep Gerd Sonnleitner, de voorzitter van de koepel, de Europese staats- en regeringsleiders op om het mes niet te zetten in het geld voor de landbouw. ‘We willen een status quo.’

De Europese landen buigen zich donderdag en vrijdag over de Europese begroting voor de periode 2014-2020. Het Gemeenschappelijk Europees Landbouwbeleid (GLB) neemt daar een grote hap uit.

Bijna 40 procent van het Europees geld vloeit naar landbouw, goed voor bijna 60 miljard euro per jaar. Met hoeveel minder centen de Europese landbouwers het de komende jaren moeten doen, is nog niet bekend. Alles hangt af van wat op de begrotingstweedaagse uit te bus komt.

Het Belgisch Agrofront zal zich alvast ‘met alle mogelijke middelen verzetten’ tegen een inkrimping, klinkt het in een persbericht. ‘In wat op tafel ligt, worden steeds meer middelen verschoven van het landbouwbeleid naar andere beleidsdomeinen. Het GLB wordt helemaal uitgehold. Het is genoeg geweest!’ Ze schatten het verlies voor de Belgische boeren voor de periode 2014-2020 op 390 miljoen euro.

Het Agrofront, dat bestaat uit de Boerenbond, FWA en ABS, eist dat 'het gesol met het inkomen van onze boeren stopt! Wij eisen dat er een echt landbouw- en voedingsbeleid wordt uitgetekend in plaats van het gedrocht dat vandaag op tafel ligt'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud