Berlijn wijst Russen uit na politieke liquidatie

De moord op een Georgische vluchteling in een park in Berlijn leidde tot een diplomatieke ruzie tussen Duitsland en Rusland. ©AFP

De uitwijzing van twee diplomaten volgt op de moord op een Georgische balling eind augustus.

De recente moord op een Georgische vluchteling in Berlijn heeft woensdag geleid op een diplomatieke rel tussen Duitsland en Rusland. De Duitse regering liet weten dat ze twee medewerkers van de Russische ambassade het land uitwijst.

Dat gebeurt omdat Moskou niet zou meewerken aan het moordonderzoek. 'We merkten dat Rusland ons geen steun verleende om de moord op te helderen', zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Moskou dreigde met vergeldingsacties.

We merkten dat Rusland ons geen steun verleende om de moord op te helderen.
Angela Merkel
Duits bondskanselier

De Duitse autoriteiten hebben aanwijzingen dat de Russische overheid achter de moord zit. Zelimkhan Khangoshvili, een Georgiër van Tsjetsjeense origine, werd op 23 augustus op klaarlichte dag doodgeschoten in een Berlijns park. Kort daarna werd een verdachte gearresteerd.

De vermoedelijke dader was naar Berlijn gereisd met een vals Russisch paspoort, dat volgens experts alleen met medeweten van de Russische autoriteiten kon zijn uitgereikt. De man weigert al maanden een verklaring af te leggen.

Affaire-Skripal

De liquidatie van Khangoshvili herinnert aan de moordpoging op de Russische ex-spion Sergej Skripal in het Britse Salisbury vorig jaar. Die was waarschijnlijk het werk van de Russische militaire inlichtingendienst GROe. Ook nu leidt een spoor naar de omstreden afdeling. Moskou ontkent alle aantijgingen.

Khangoshvili had in Tsjetsjenië deel uitgemaakt van een separatistische groep die streed tegen de Russen. Hij vluchtte in 2016 naar Duitsland nadat hij in Rusland en Georgië was bedreigd. Zijn aanvraag voor politiek asiel werd afgewezen, maar in afwachting van een definitieve uitspraak mocht hij in Berlijn blijven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud