Berlusconi geen kandidaat bij verkiezingen 2013

De Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi beweert altijd het beste met zijn land te hebben voorgehad. Foto: AFP.

De voormalige Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft dinsdagochtend bevestigd dat hij geen kandidaat zal zijn bij de parlementsverkiezingen in de lente van 2013. Hij wil zo de centrumrechtse partijen een kans geven om te winnen.

De afgelopen maanden gingen heel wat geruchten gingen dat Berlusconi de voorman zou zijn van zijn partij, het Volk van de Vrijheid (PDL), bij de verkiezingen van 2013. Maar dat zit de 76-jarige Italiaan blijkbaar toch niet meer zitten.

‘Ik heb altijd het beste gewild voor het land waar ik van houd en nooit de persoonlijke ambitie gehad om terug te keren’, aldus Berlusconi op tv-zender Canale 5. ‘Ik ben klaar om me terug te trekken en geen kandidaat te zijn in 2013, als dat ervoor kan zorgen dat de gematigden, die geen aansluiting vinden bij links, zich kunnen verzamelen. Want als de centrumrechtse partijen zich verzamelen, worden ze de grootste partij, anders zal links winnen.’

Berlusconi sluit niet uit dat huidig premier Monti, ‘die deel uitmaakt van het kamp van de liberalen en centrumrechts', premier zou kunnen blijven. ‘Er zijn echter ook andere mensen die de vereniging van centrumrechts kunnen leiden.’

Het volk van de Vrijheid is betrokken in verschillende schandalen in Italië. Zo is een voormalig voorzitter van PDL, Franco Fiorito, vorige week opgepakt in verband met een corruptieschandaal en wordt ook de president van de regio Lombardije, Roberto Formigoni, verdacht van corruptie.

De 76-jarige Silvio Berlusconi was in mei 2008 opnieuw aan de macht gekomen, nadat hij eerder al van 1994 tot 1995 en van 2001 tot 2006 Italiaans premier was. Hij moest in november 2011 ontslag nemen naar aanleiding van de financiële crisis.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud