Advertentie
Advertentie

Berlusconi mag twee jaar geen politiek bedrijven

De Italiaanse ex-premier, Silvio Berlusconi (Foto: Reuters). ©REUTERS

De voormalige Italiaanse premier Silvio Berlusconi mag 2 jaar lang geen publieke functie bekleden, als gevolg van een veroordeling wegens belastingfraude. Dat besliste het hof van beroep in Milaan zaterdag.

Het hof van beroep van Milaan boog zich zaterdag over de vraag of Silvio Berlusconi als kandidaat aan verkiezingen mag deelnemen, een parlementaire functie mag uitoefenen en mag stemmen.

De vraag drong zich op in de nasleep van de zogenaamde zaak-Mediaset. Die draait rond fiscale fraude met filmrechten. Het Italiaanse hooggerechtshof bevestigde in augustus definitief de veroordeling wegens belastingfraude en wees Berlusconi's beroep tegen de gevangenisstraf van 4 jaar af.

Taakstraf

De straf werd door een amnestiemaatregel en vanwege zijn hoge leeftijd omgezet in een jaar huisarrest of taakstraf. Een week geleden liet Berlusconi weten gemeenschapsdienst te verkiezen boven huisarrest. 

Het hooggerechtshof vroeg het hof van beroep van Milaan op 1 augustus ook zich opnieuw te buigen over de vraag of Berlusconi na zijn veroordeling nog politiek actief kon blijven.

Minimumstraf

De advocaten van de mediamagnaat hadden ervoor gepleit de miljardair de minimumstraf te geven en hem een jaar lang te verbieden politiek actief te zijn.

Maar het hof van beroep oordeelde zaterdagmiddag dat de zakenman-politicus twee jaar geen politiek meer mag bedrijven. Een lagere rechtbank had aanvankelijk een onverkiesbaarheid van vijf jaar uitgesproken.

Omdat Berlusconi momenteel senator is, heeft de uitspraak echter geen onmiddellijk effect. De senaat moet zich eerst over zijn toekomst uitspreken. Dat gebeurt waarschijnlijk eind deze maand of begin volgende maand.

Regeringscrisis

De vraag of Berlusconi in de senaat mag blijven zetelen, ontketende enkele weken geleden nog een regeringscrisis in Italië. Berlusconi riep zijn vijf minister in de grote coalitie onder leiding van premier Enrico Letta immers op ontslag te nemen en nieuwe verkiezingen uit te lokken.

Maar de demarche draaide verkeerd uit voor Berlusconi. De gematigde vleugel van zijn centrumrechtse Volk van de Vrijheid kwam immers in opstand tegen de ex-premier en maakte duidelijk de regering-Letta voort te willen steunen.

De gematigden dwongen Berlusconi uiteindelijk tot een knieval. Want tijdens een vertrouwensstemming in de kamer en de senaat schaarden Berlusconi en zijn partij zich uiteindelijk achter de coalitie van centrumlinks en centrumrechts.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud