Berlusconi moet zetel in senaat afgeven

Berlusconi moet de senaat verlaten. - AFP ©AFP

De Italiaanse senaat heeft ermee ingestemd om voormalig Italiaans premier Silvio Berlusconi te verwijderen uit het halfrond. De verwijdering was al langer op til, sinds de veroordeling van Berlusconi voor belastingsfraude.

Zoals verwacht heeft de Italiaanse senaat de verwijdering van Berlusconi uit haar midden goedgekeurd. De voormalige Italiaanse premier is er niet meer gewenst na zijn veroordeling voor belastingsfraude in de Mediaset-affaire begin augustus. Berlusconi moet bovendien niet rekenen op amnestie, aangezien president Giorgio Napolitano al liet verstaan het amnestierecht niet te zullen uitoefenen. 

De afgelopen dagen had Berlusconi zich nog als een duivel in een wijwatervat geweerd. Zo trok hij nog naar het hof van beroep in Brescia om opnieuw een zaak uit te lokken over de zaak rond belastingsfraude. In augustus kwam het tot de eerste definitieve veroordeling van Berlusconi, nadat alle beroepsmogelijkheden waren uitgeput. Berlusconi kreeg een gevangenisstraf van 4 jaar, maar moest niet naar de gevangenis. Zijn verwijdering uit de senaat werd toen wel mogelijk. 

Voor de stemming liet Berlusconi nog verstaan dat hij zal voortstrijden en in de politiek actief blijft. 'Ik trek me niet terug in een klooster, we zijn en blijven hier, we moeten niet wanhopen als de leider van centrum-rechts geen senator meer is,' speechte hij voor een menigte aanhangers in Rome. 

Berlusconi scheurde zich recent af van zijn eigen partij met de 'Forza Italia'-beweging. Dat doet de Italiaanse regering evenwel niet wankelen. Het blok achter vicepremier Angelino Alfano, ooit medestander van Berlusconi, blijft groot genoeg om de regering van Enrico Letta te steunen.

Berlusconi is volgens opiniepeilingen wel nog altijd bijzonder populair. Hij mag evenwel drie jaar lang geen functie meer uitoefenen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud