'Berlusconi zal verkiezingen niet winnen'

Mario Monti is kingmaker volgens professor Roberto D'Alimonte. (Foto: EPA) ©EPA

Silvio Berlusconi maakt niet veel kans om een grote rol te spelen in de Italiaanse politiek na de verkiezingen in februari. En aftredend premier Mario Monti zal waarschijnlijk de rol van kingmaker spelen. Dat meent Roberto D'Alimonte, een van Italiës meest gezaghebbende experts in verkiezingstrends.

Volgens D'Alimonte is het meest logische resultaat van de verkiezingen een centrum-linkse regering die sterk genoeg is om alleen te regeren of die een coalitie vormt met de centrumpartijen die zich rond Monti hebben geschaard.

De centrum-linkse Democratische partij van Pier Luigi Bersani, die met 40 procent voorop ligt in de peilingen, zal zo goed als zeker de Kamer binnenrijven, meent de professor politieke wetenschappen aan de Luiss universiteit in Rome. Maar de echte strijd zal zich afspelen in de Senaat, aldus de professor, waar de zetels worden verdeeld op basis van regionale stemmen. Het is Berlusconi's strategie om zoveel mogelijk zetels in de Senaat binnen te halen. Daartoe heeft hij een overeenkomst gesloten met de Lega Nord.

Maar zoals de zaken er nu voorstaan, zegt D'Alimonte, zal Il Cavalieri zijn slag niet thuishalen. Op basis van de meest recente peilingen in vier doorslaggevende Italiaanse regio's en projecties uit vroegere onderzoeken, kwam de professor tot tien mogelijke scenario's. In amper één scenario zou de ex-premier een blokkerende rol kunnen spelen, al lijkt die mogelijkheid hem de minst waarschijnlijke.

Volgens D'Alimonte zal Bersani dertien van de zeventien Italiaanse regio's binnenhalen. De strijd zal beslecht worden in de regio's Lombardije, Veneto, Campania en Sicilië.

Signaal aan Europa


In zes van de tien scenario's die de professor uitdokterde, zou Bersani een coalitie kunnen vormen met Monti, zelfs al laten zijn linkse partners van SEL (Sinistra, Ecologia e Libertà) Bersani in de steek. In twee andere scenario's kan centrum-links zonder Monti regeren. 'Het is niet onmogelijk dat de Democratische partij en SEL alle zeventien regio's binnenhalen en dat de steun van Monti dus niet strikt noodzakelijk is', aldus D'Alimonte.

Maar Bersani heeft al laten weten dat hij hoe dan ook steun zal zoeken bij de centrumpartijen, wat ook het resultaat van de verkiezingen zal zijn. Dat is een duidelijk signaal aan Europa, dat niet zit te wachten op een sterk links Italië dat alle hervormingen die de technocratische regering van Monti heeft doorgevoerd, teniet zal doen. 'Het eerste gesprek na de verkiezingen zal met Monti zijn', zo verzekerde Enrico Letta, de vicevoorzitter van de Democratische partij.

Bersani kan zich vinden in Monti's aanpak om de begroting onder controle te houden, maar hij wil de inspanningen eerlijker verdelen en ook de economische groei niet uit het oog verliezen.

Mario Monti heeft zijn aura van technocraat volledig achter zich gelaten in de laatste rechte lijn naar de verkiezingen op 24 en 25 februari. Op de Italiaanse televisie vliegen de beledigingen tussen Monti en Berlusconi heen en weer.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud