Bernard Tapie vecht tegen kanker

Bernard Tapie ©AFP

De Franse ex-minister en bekende zakenman Bernard Tapie (74) is getroffen door maagkanker, met uitzaaiingen naar de slokdarm.

Tapier wordt sinds enkele dagen in een ziekenhuis in Saint-Louis nabij Parijs behandeld met een chemokuur. ‘We zijn optimistisch en hopen dat hij nog voor het einde van het jaar een medische ingreep kan ondergaan’, laat zijn partner Dominique zondag weten. Tapie zei in een telefoongesprek met persbureau AFP zich te zullen weren ‘zoals ik altijd heb gedaan’.

Tapie verdiende zijn sporen als zakenman, politicus en in het voetbal als voorzitter van Olympique de Marseille. Bij die laatste ploeg was Tapie de sterke man tussen 1986 en 1994 en won hij, met de Belg Raymond Goethals op de trainersbank, in 1993 de Champions League. Tapie diende in 1992 onder de socialistische president François Mitterand als minister voor stedelijk beleid.

Maar de naam van Tapie dook ook op in een rist schandalen, Afgelopen mei werd hij nog veroordeeld tot het terugbetalen van een schadevergoeding van 404 miljoen euro die hij in 2008 had gekregen, in een zaak die teruggaat tot de jaren '90. 

Bij de verkoop van aandelen van de Duitse sportartikelenproducent Adidas voelde Tapie zich door de toenmalige staatsbank Crédit Lyonnais benadeeld. Uiteindelijk gaf een arbitragecomité Tapie gelijk en kende het hem een schadevergoeding toe. Maar Justitie draaide die beslissing terug. Een van de leden van het arbitragecomité had banden met Tapie en zou de beslissing in diens voordeel hebben laten kantelen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n