Besparingsplan Athene nipt goedgekeurd

De Griekse premier Antonis Samaras spreekt het parlement toe terwijl buiten op het plein voor het parlement duizenden Grieken hun woede uiten over de nieuwe besparingen. (foto: Reuters)

Het Grieks parlement heeft het nieuwe bezuinigingsprogramma van de regering Samaras woensdagavond goedgekeurd. Het was heel nipt.

Het Griekse parlement telt 300 leden. Samaras had dus 151 ja-stemmen nodig om zijn besparingplan er door te krijgen. Uiteindelijk stemden 153 parlementsleden voor het bezuiningsprogramma, 128 tegen en waren er 18 onthoudingen. Eén parlementslid was afwezig.

De druk op de parlementsleden was enorm. Tienduizend boze Grieken protesteerden op het plein vóór het parlement tegen de besparingen. Een half dozijn socialistische parlementleden van de Pasok beslisten de partijlijn niet te volgen en tegen te stemmen. Ze zijn uit de partij gezet.

'Euro of drachme'

De Griekse premier Antonis Samaras beschouwde de stemming als de belangrijkste beslissing in decennia voor Griekenland. Het is 'een beslissing tussen euro of drachme', zei de regeringsleider woensdagavond voor de stemming in het parlement in Athene. 'Vandaag veranderen we alles voor iedereen. We schaffen privileges af en bestrijden de belastingontduiking. Dat is een revolutie.'

De Griekse regering gaat 13,5 miljard euro besparen. Die besparingen zijn opgelegd door de 'trojka' (de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds) en zijn voor Griekenland nodig om in aanmerking te komen voor de volgende tranche van 31,5 miljard euro uit twee pakketten noodleningen van in totaal 240 miljard. Zonder die hulp zou Griekenland failliet gaan en waarschijnlijk afscheid moeten nemen van de euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud