Bestrijders mijnbouwproject grijpen macht in Groenland

©via REUTERS

Mijnbouwreuzen zijn woensdag wellicht met een kater ontwaakt. In Groenland komen tegenstanders van een immens uranium- en zeldzameaardmetalenproject aan de macht.

Groeit Groenland de komende decennia uit tot een uranium- en zeldzameaardmetalenhub? Die vraag vormde dinsdag de inzet van de parlementsverkiezingen op het grootste eiland ter wereld.

Het speelveld was voor aanvang van de stembusgang duidelijk. Wie het mijnbouwproject genegen is, gaf zijn stem best aan Siumut, de sociaaldemocratische partij die sinds Groenlands autonomie in 1979 vrijwel onafgebroken aan de macht was. Kiezers die huiveren bij de gedachte aan de exploitatie van de site van Kuannersuit, zochten best hun toevlucht bij Inuit Ataqatigiit (IA), de groen-linkse Inuit-partij.

Milieu versus economie

Zoals de peilingen voorspelden, trok IA aan het langste eind. De partij van Mute Egede wist 36,6 procent van de kiezers te verleiden. De score levert haar 12 van 31 parlementszitjes op. Dat zijn er vier meer dan de afgelopen jaren.

De sociaaldemocraten strandden weliswaar op de tweede plek. Maar tegen de verwachtingen in slaagde de aftredende regeringspartij er met een score van 29,4 procent in haar zetelaantal met een exemplaar op te krikken. Siumut mag voortaan tien leden naar het parlement sturen.

De boodschap van de kiezers is duidelijk: ze zijn niet bereid het milieu op te offeren voor de economie.
Mikaa Mered
Specialist poolgebieden

'De boodschap van de kiezers is duidelijk: ze zijn niet bereid het milieu op te offeren voor de economie', analyseerde Mikaa Mered, specialist van de poolgebieden aan SciencesPo in Parijs, de uitslag.

IA had er de afgelopen weken geen geheim van gemaakt het omstreden mijnbouwproject in de koelkast te willen stoppen bij verkiezingswinst. Omdat de Inuit-partij geen volstrekte meerderheid veroverde, moet ze de volgende dagen wel op zoek naar partners. Wellicht gaat ze in zee met een of twee kleinere partijen.

Licentie

De kans dat het Australische Greenland Minerals, dat sinds 2016 een Chinees overheidsbedrijf als grootaandeelhouder heeft, alsnog naast een licentie voor de exploitatie van de Kuannersuit-site grijpt, lijkt reëel als IA erin slaagt een kabinet op de been te brengen.

De Inuit-partij weet zich in haar verzet tegen het mijnbouwproject gesteund door een grote meerderheid van de bevolking. 63 procent van de Groenlanders gaf maandag aan gekant te zijn tegen de exploitatie van de site die naast uranium wellicht een van de grootste voorraden zeldzame aardmetalen ter wereld herbergt (zie inzet onderaan).

63 procent
tegenstanders
63 procent van de Groenlanders gaf maandag aan gekant te zijn tegen de exploitatie van de Kuannersuit-site.

Maar het gebied bevindt zich ook op een steenworp van Narsaq. De zowat 1.300 inwoners van het dorp zijn beducht voor de impact op het milieu en op hun gezondheid omdat de exploitatie leidt tot radioactief afval. Bovendien ligt de site in Groenlands enige landbouwgebied.

Voor een meerderheid van de zowat 41.000 stemgerechtigden wogen die argumenten in het stemhokje zwaarder door dan de mogelijke positieve effecten op de economie. Het project zou de overheidskas niet alleen heel wat inkomsten opbrengen. Het zou ook honderden jobs voor Groenlanders creëren.

3 vragen aan zeldzame aardmetalen

Wat zijn zeldzame aardmetalen?

De term ‘zeldzame aardmetalen’ verwijst naar een groep mineralen die gelijkaardige chemische eigenschappen hebben. In tegenstelling tot wat de term suggereert, zijn de metalen helemaal niet zo zeldzaam. Ze zijn vrij talrijk aanwezig in de aardkorst.

Het adjectief ‘zeldzaam’ danken ze aan het feit dat ze aanvankelijk niet bekend waren als elementaire deeltjes. Bovendien zijn deze grondstoffen moeilijker te winnen. Omdat de zeldzame aardmetalen erg vergelijkbare chemische eigenschappen hebben, zijn ze moeilijk te isoleren. Het ontginnen van zeldzame metalen is ook een erg duur proces.

Hoeveel zeldzame aardmetalen zijn er?

Er zijn 17 zeldzame aardmetalen. Ze hebben exotische namen als erbium, ytterbium, neodymium, promethium, cerium en lanthanum. De wetenschap maakt een onderscheid tussen lichte, middelzware en zware zeldzame aardmetalen.

Waarvoor worden zeldzame aardmetalen gebruikt?

Zeldzame aardmetalen zitten in heel veel producten die we dagelijks gebruiken. Denken we maar aan platte tv’s, mobiele telefoons, spaar- en ledlampen, computeronderdelen, horloges en mp3-spelers. Maar ook voor de productie van hybride en elektrische auto’s, zonnepanelen, windturbines, straal- en raketmotoren, militair materieel en de raffinage van olie zijn de grondstoffen onontbeerlijk.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud