Advertentie

Bettencourt-proces start met zelfmoordpoging

Het Bettencourt-proces vindt plaats in Bordeaux ©REUTERS

Frankrijk is de komende vijf weken lang in de ban van het Bettencourt-proces. Tien mensen worden ervan verdacht misbruik te hebben gemaakt van de zwakte van Liliane Bettencourt, de erfgename van de cosmeticareus L’Oréal. Een van hen probeerde zondag zelfmoord te plegen.

De rechtszaak komt voor in Bordeaux. De eerste twee dagen zijn gereserveerd voor procedurekwesties. Twee advocaten van de verdediging willen dat het proces wordt uitgesteld omdat een van de getuigen ten laste, Claire Thibout, de voormalige boekhoudster van de miljardair, is beschuldigd van valse verklaringen.

De zaak-Bettencourt gaat terug tot 2010. De steenrijke weduwe Liliane Bettencourt, de erfgename van het L’Oréal-imperium, raakte toen in conflict met haar dochter Françoise. Volgens haar was haar moeder niet langer wilsbekwaam en maakte haar entourage daar misbruik van om geld te verduisteren. In de marge van deze familiekwestie raakte bekend dat Liliane Bettencourt in 2007 illegaal de verkiezingscampagne van Nicolas Sarkozy zou hebben gefinancierd.

De bekendste van de tien beklaagden is voormalig minister Eric Woerth (UMP). Hij zou een sleutelrol hebben gespeeld in de illegale campagnefinanciering. Bettencourts boekhoudster Claire Thibout verklaarde eerder dat ze enveloppes met geld klaarmaakte die bestemd waren voor Woerth. Die was in 2007 de penningmeester van Sarkozy’s verkiezingscampagne.

Onder de belangrijkste beklaagden bevinden zich voorts fotograaf François-Marie Banier en Patrice de Maistre, die Bettencourts onmetelijke fortuin beheerde. Voormalig president Sarkozy moet uiteindelijk niet verschijnen omdat hem onvoldoende ten laste kan worden gelegd.

Wie in principe wel moet verschijnen, is Alain Thurin, de vroegere verpleger van de intussen 92-jarige Liliane Bettencourt. De 64-jarige man probeerde zich zondag echter te verhangen in een bos niet ver van zijn woonplaats. Een wandelaar ontdekte de wanhoopsdaad. Thurin zweeft momenteel tussen leven en dood. De man zou misbruik hebben gemaakt van de zwakte van Bettencourt. Hij had geen advocaat om zich te laten verdedigen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud