'Bewijs' MH17-ramp gevonden tegen pro-Russische rebellen

Dit is één van de bewuste restanten die mogelijk van een Buk-raket afkomstig zijn ©ANP Handouts

Nederland denkt onderdelen van een grond-luchtraket te hebben gevonden tussen de brokstukken van de MH17-vlucht. Die kan alleen afgevuurd zijn door pro-Russische rebellen. Of de Russen zelf.

Het web rond de pro-Russiche rebellen lijkt zich te sluiten. In het grootste deel van de wereld leeft iedereen in de overtuiging dat het toestel van Malaysia Airlines vorig jaar in juli boven Oekraïne werd neergehaald door een Buk-raket, afgevuurd vanaf een lap grond in handen van de opstandelingen die zich willen afscheuren van Kiev. Daarbij kwamen alle 298 inzittenden, vooral Nederlanders, om. De rebellen en Rusland beweren echter dat het toestel is neergehaald door een Oekraïns gevechtsvliegtuig.

Echte harde materiële bewijzen voor zowel de ene als de andere these ontbraken tot nog toe. Maar nu zeggen procureurs van het Nederlands openbaar ministerie dat zich tussen de brokstukken die op de plaats van de ramp werden teruggevonden 'mogelijk' restanten bevinden afkomstig van een grond-luchtraket van het type Buk. Aangezien dergelijke raket uiteraard vanaf de grond wordt afgeschoten, kan de aantijging van de rebellen dat een Oekrainse piloot een lucht-luchtraket afvuurde, niet kloppen.

Andere scenario's

Nederland heeft daarom bij Rusland een rechtshulpverzoek ingediend. Daarin wordt onder meer gevraagd om medewerking van de Russische fabrikant van de Buk-raket bij het technisch onderzoek. Het openbaar ministerie laat overigens weten dat nog niet geconcludeerd kan worden dat er een verband is tussen de aangetroffen delen en de crash. Voor het OM is het scenario dat de Boeing 777 is neergehaald met een Buk-raket wel het meest waarschijnlijke.

Maar het is niet het enige scenario waar het OM naar kijkt. Experts zijn nog altijd druk bezig met onderzoek naar alternatieve scenario's om die te kunnen staven of uit te sluiten. In juni was er een Nederlandse missie voor het opsporingsonderzoek in Oost-Oekraïne. Experts deden onderzoek naar de locatie van zendmasten en de werking van het telefoonnetwerk in Oost-Oekraïne.

Eerder gaf het OM door de Oekraïense inlichtingendiensten afgeluisterde gesprekken vrij van pro-Russische rebellen in Oost-Oekraïne, waarin over een Buk-systeem werd gesproken.Ook namen de experts grondmonsters. Dat gebeurde onder meer op de mogelijke lanceerplek in een veld ten zuiden van de plaats Snezjnoje.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud