Biden verzamelt vriend en vijand op virtuele klimaattop

Een dag voor de virtuele klimaattop vragen betogers in Washington de Canadese premier Justin Trudeau en de Amerikaanse president Joe Biden fossiele brandstoffen af te zweren. ©REUTERS

De Amerikaanse president Joe Biden roept donderdag en vrijdag wereldleiders virtueel samen over het klimaat. Hij zal veel uit de kast moeten halen om China, Rusland en Brazilië tot meer ambitie aan te zetten.

De pandemie heeft de aandacht voor het klimaat op het tweede plan gezet. De klimaatconferentie van Glasgow, waarop alle landen hun klimaatambities moesten aanscherpen, is een jaar uitgesteld. De klimaatconferentie staat nu gepland in de eerste helft van november.

De Amerikaanse president Joe Biden wil met het oog op Glasgow alvast de ambities oppoken. Hij roept donderdag de leiders van de grote landen en grote vervuilers rond een virtuele tafel voor overleg. Vriend en vijand zegden toe: een schare Europese leiders, de Chinese president Xi Jinping, zijn Russische collega Vladimir Poetin en de Braziliaanse president Jair Bolsonaro.

Voortrekker Europa

Biden wil met het initiatief de Verenigde Staten opnieuw op de kaart zetten en de doortocht van zijn voorganger Donald Trump doen vergeten. Hij maakt zijn ambities voor het begin van de virtuele top bekend. Om te scoren moet hij minimaal mikken op 50 procent minder uitstoot tegen 2030, zeggen experts.

In de aanloop naar de virtuele top kondigde de Britse premier Boris Johnson, de gastheer van de klimaattop in Glasgow, een forse uitstootvermindering van 78 procent tegen 2035 aan. Europa ziet zich graag als de voortrekker van het klimaat. De pas goedgekeurde klimaatwet beitelt de Europese klimaatneutraliteit tegen 2050 in steen en trekt de ambitie voor 2030 op tot min 55 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud