'Bijdrage banksector onvermijdelijk'

Voorzitter van de eurogroep, Jeroen Dijsselbloem. (Foto: AFP) ©AFP

Het is nog onduidelijk welke alternatieven Cyprus voorstelt om alsnog in aanmerking te komen voor een Europese reddingsactie. Een bijdrage van de Cypriotische bankensector aan die operatie is echter onvermijdelijk. Dat zei voorzitter van de eurogroep Jeroen Dijsselbloem vrijdag na afloop van de ministerraad in Nederland.

'De situatie is heel onzeker, we wachten op de alternatieven die Cyprus voorstelt', stelde de minister. 'Daar kunnen we nu nog niet op ingaan, er staat nog niks op papier.'

Dijsselbloem gaf aan dat de eurolanden nog altijd streven naar een 'gezamenlijke' oplossing. Hij wilde niet ingaan op speculaties over het mogelijke vertrek van Cyprus uit de eurozone. De minister benadrukte dat een bijdrage uit Cyprus onvermijdelijk is. 'De eurolanden leggen een flink bedrag op tafel, Cyprus zal ook zijn bijdrage moeten leveren', klink het.

Dijsselbloem kon nog niet aangeven wanneer de ministers van Financiën van de eurolanden opnieuw vergaderen over Cyprus. Dat land moet de andere eurolanden er nog dit weekeinde van overtuigen dat het zelf bijna 6 miljard euro kan bijdragen aan de financiële reddingsoperatie. Daarmee kan het vervolgens in aanmerking komen voor 10 miljard euro aan Europese noodkredieten.

Lukt dit niet, dan draait de Europese Centrale Bank de geldkraan voor de wankelende Cypriotische banken dicht en dreigt de eilandstaat failliet te gaan.

Rampscenario

Ook Willem Buiter, hoofdeconoom van de Amerikaanse bank Citigroup, vindt een bijdrage van de spaarders onontkoombaar. 'Hoewel de omstreden belasting op spaartegoeden eerder deze week van tafel werd geveegd, moeten Cypriotische spaarders er toch rekening mee houden dat ze moeten meebetalen aan de redding van hun financiële sector', meent hij.

'De enige plek om snel geld te halen is bij de schuldeisers van banken. In Cyprus heb je het dan over depositohouders, omdat er nauwelijks andere crediteuren zijn. Linksom of rechtsom zullen zij een verlies moeten accepteren', aldus Buiter. 

'Een vertrek uit de euro zou een ramp zijn voor Cyprus en zijn inwoners', stelt Buiter ook. 'De levensstandaard wordt dan verlaagd tot een niveau dat we de afgelopen 30 jaar niet hebben gezien. Spaartegoeden en het vermogen van Cyprioten worden dan weggevaagd. Het zou een financiële ramp zijn.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud