Advertentie

(Bijna) heel Parijs wordt zone 30

©AFP

Parijs schroeft in de hele stad de snelheidslimiet terug. Alleen op enkele grote verkeersaders mag meer dan 30 kilometer per uur gereden worden.

Hoewel kwatongen zullen beweren dat de gemiddelde snelheid in Parijs nog geen 20 kilometer per uur bedraagt, geldt in het grootste deel van de stad vanaf maandag een nieuwe snelheidslimiet. Het verkeer mag er nog 30 km/uur rijden. Alleen op enkele grote verkeersaders - zoals de Champs-Elysées (50km/uur) en de ringweg rond Parijs (70 km/uur) - mag meer gas gegeven worden.

De beslissing moet volgens burgemeester Anne Hidalgo tot 'minder ongelukken, minder lawaai en minder vervuiling' leiden. Hoewel taxichauffeurs en bezorgers op hun achterste poten staan, lijkt de meerderheid van de Parijzenaars haar te volgen. Een bevraging van de stad wees uit dat 59 procent voor een uitbreiding van de zone 30 gewonnen was. Die gold nu al in 60 procent van de Parijse straten.

Hidalgo, die in 2020 voor de tweede keer verkozen werd, heeft er haar missie van gemaakt de Parijzenaars uit hun auto's te schoppen. Ze halveerde het aantal parkeerplaatsen, bande vervuilende auto's uit Parijs en omgeving, legde een pak nieuwe fietspaden aan en maakte waar tot voor kort auto's reden plaats vrij voor tuinen, fietsstallingen en openbare ontmoetingsplekken. Als het aan de rode politica ligt, kleurt Parijs de komende jaren almaar groener.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud