Bild omarmt Grieken

Bild, grof gesteld de vertolker van de Duitse ‘volksmond’, omarmt de Grieken. Het boulevardblad maakt zijn lezers diets dat een Grieks bankroet op dit ogenblik meer zou kosten dan verdere steun aan Athene. Opmerkelijk voor een blad dat doorgaans hard van leer trekt tegen de ‘luie’ Grieken.

'Horror bij een Grieks bankroet', luidt de dramatische kop van Bild, met een oplage van 3 miljoen exemplaren en zo’n 12 miljoen lezers de grootste krant van Europa. Het Duitse boulevardblad legt zijn lezers uit dat een wanordelijk bankroet van Griekenland de Duitse belastingbetalers veel duurder zou uitvallen dan Athene blijven steunen.

Dat doet Bild aan de hand van twee economen bij twee gerenommeerde Duitse onderzoeksinstituten: Jürgen Matthes in het Institut für Deutschen Wirtschaft in Keulen (IW) en Henning Vöpel van het Hamburgischen Weltwirtschaftsinstitut (HWWI). 'Als bij een Grieks bankroet de Mustangs van de financiële markten losgelaten worden, kan dat de economie in een chaos storten.'

Het pleidooi voor verdere steun is opmerkelijk. Bild trok tot nog toe vooral van leer tegen Athene en speelde zo in op de ergernis bij de Duitse publieke opinie over de opeenvolgende steunmaatregelen voor de Griekse economie.

Vorig jaar nog greep Bild een bezoek van de Griekse premier Georges Papandreou aan Duitsland aan om de Grieken nog eens goed te les te spellen: 'Beste premier. U bent nu in een ander land. U bent in Duitsland ... Duitsland heeft ook veel schulden maar wij kunnen die betalen. Dat komt omdat wij vroeg opstaan en de hele dag werken.'

 

'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud