Bloedige aanslag op Israëlische toeristen in Bulgarije

Foto EPA

Bij een aanslag op bussen met Israëlische toeristen op de luchthaven van Burgas (Bulgarije) zijn woensdag zeker zeven mensen om het leven gekomen. Volgens Israël zit Iran aan de daad van terreur.

Daarnaast zijn er ook 33 gewonden, van wie er drie in levensgevaar verkeren. Volgens de openbare radio BNR en de private televisiezender bTV zijn bij de aanslag drie autobussen betrokken. Een zou ontploft zijn, twee andere zouden in brand zijn gevlogen.

De Israëlische toeristen waren pas geland op Burgas en op weg naar het luchthavengebouw. Na de aanslag werd de luchthaven van Burgas gesloten.

Burgas is de vierde grootste stad van Bulgarije en een belangrijke uitvalsbasis naar de Bulgaarse badplaatsen aan de Zwarte Zee. Die zijn de laatste jaren zeer geliefd bij Israëliërs.

Israël en Bulgarije onderhouden uitstekende betrekkingen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Bulgarije de enige bondgenoot van Duitsland die zijn joden de concentratiekampen wist te besparen.

In Israël heeft minister Avigdor Lieverman van Buitenlandse Zaken de oprichting van een crisiscel bevolen. Vanavond nog vertrekt een vliegtuig met noodhelpers naar Bulgarije.

Hoewel de omstandigheden rond de aanslag nog onduidelijk zijn, wees de Israëlische premier Benjamin Netanyahu prompt met de vinger naar Iran. Hij had het over 'het begin van een Iraanse terreurcampagne' waarop de Joodse staat 'gepast zal reageren'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud