Boerenprotest legt Nederland stil

Drentse boeren blokkeren de snelweg tussen Hoogeveen en Meppel. ©ANP

Duizenden boeren hebben de Nederlandse ochtendspits zwaar verstoord. Ze waren met hun tractor op weg naar Den Haag om te protesteren. 'We krijgen overal de schuld van', klinkt het.

Duizenden Nederlandse boeren zijn dinsdag in het holst van de nacht vertrokken om in Den Haag te protesteren. Ze veroorzaakten grote hinder op de Nederlandse wegen. Rond 8 uur stond meer dan 1.000 kilometer file. Volgens de Nederlandse mobiliteitsorganisatie ANWB gaat het om de drukste ochtendspits ooit.

De boeren zijn kwaad omdat ze zich niet gewaardeerd voelen. Dat gevoel leeft al langer, maar werd begin september aangewakkerd door de uitspraak van een woordvoerder van de regeringspartij D66. Zijn oproep om de veestapel in Nederland te halveren om de stikstofcrisis het hoofd te bieden, was voor veel boeren de druppel. Een Facebook-post waarin werd opgeroepen naar Den Haag te trekken ging al snel viraal.

Wegpesten

'Wij mogen er niet zijn. We krijgen overal de schuld van. Ze proberen ons weg te pesten', zei Mark van den Oever, een van de organisatoren, tegen de Nederlandse krant NRC. 'Die hele stikstofkwestie mag niet op ons afgewenteld worden. Stel Schiphol maar eens aansprakelijk.'

Behalve tegen de gedwongen inkrimping van de veestapel protesteren de boeren voor een duidelijker landbouwbeleid op de lange termijn. Ze vinden ook dat media, politici en activisten de boeren in een kwaad daglicht stellen door ze dierenmishandelaars en milieuvervuilers te noemen.

De organisator Agractie verwacht dinsdag zo'n 10.000 boeren op het Malieveld in het centrum van de stad. De gemeente Den Haag liet al weten dat slechts 75 tractors daar mogen parkeren. De rest moet afzakken naar het stadion van de voetbalclub ADO Den Haag of naar het strand van Scheveningen. De Nederlandse minister van Landbouw Carola Schouten woont de demonstratie op het Malieveld bij en wil er met de boeren praten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud