Advertentie
Advertentie

Bokslegende wil Oekraïens president worden

Vitaly Klitschko doet een gooi naar het presidentschap. - AFP ©AFP

De gewezen bokskampioen Vitali Klitschko neemt in 2015 deel aan de Oekraïense presidentsverkiezingen. 'Doctor IJzeren Vuist' wil van de ex-Sovjetrepubliek eindelijk een democratie maken.

De 42-jarige Klitschko maakte zijn politieke ambities donderdagmiddag bekend. Sinds vorig jaar zetelt hij al in het Oekraïense parlement, als leider van de Democratische Alliantie voor Hervormingen. In 2006 deed Klitschko al eens een vergeefse gooi naar het burgemeesterschap van Kiev.

Als bokser reeg de monumentale Klitschko - hij meet 2,01 meter en weegt 112 kilogram - de successen aaneen. Jarenlang, tot hij in juli 2012 afscheid nam, was hij wereldkampioen bij de zwaargewichten bij de boksbond WBC. Zijn jongere broer Vladimir is dat nog altijd bij enkele rivaliserende bonden. 

Vitali Klitschko verloor slechts twee van zijn 47 kampen, waarvan hij er 87 procent met knock-out won. Enkel het mythische zwaargewicht Rocky Marciano richtte ooit meer verwoestingen aan bij zijn opponenten. In de wat ruwe bokswereld gold Klitschko, de zoon van een Sovjet-majoor-generaal die tijdens de Koude Oorlog als militair attaché in Oost-Duitsland gevestigd was, altijd als een buitenbeentje. Een schaakliefhebber. Een uitmuntend student ook, die een doctorstitel behaalde in de sportwetenschappen. Zijn bijnaam luidt dan ook 'Doctor IJzeren Vuist'.

Als politicus wil Klitschko echter democratie laten zegevieren in Oekraïne. Hij is een erg vocaal opponent van president Viktor Yanukovich, die na de enkele jaren van Oranje Revolutie in 2010 opnieuw aan de macht kwam. Sindsdien zit Kiev weer stevig in de invloedsfeer van het Russische Kremlin. Politieke tegenstrevers worden niet zelden monddood gemaakt, zoals de veroordeelde oud-premier Yulia Timoshenko. Mensenrechten worden met de voeten getreden.

Klitschko pleit voor een Oekraïens handelsakkoord met de Europese Unie en wil zijn land ook de NAVO binnenloodsen. Boven alles pleit hij voor een democratisering van de economie, die voorlopig door corruptie geregeerd, en het gerecht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud