Bondgenoten scharen zich achter VK in zaak-Skripal

De Amerikaanse ambassadrice bij de VN, Nikki Haley, wees Rusland aan als verantwoordelijke voor de aanval met zenuwgif in het VK. ©AFP

De Verenigde Staten en Frankrijk staan achter de Britse beschuldiging dat Rusland verantwoordelijk is voor de aanval met zenuwgif op de Russische ex-spion Sergej Skripal. Rusland beschuldigt Londen van een 'onverantwoord standpunt'.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties kwam in de nacht van woensdag op donderdag op verzoek van het Verenigd Koninkrijk in spoedzitting bijeen. Op de agenda stond slechts een punt: de vergiftiging van de voormalige Russische spion Sergej Skripal en zijn dochter in het Britse Salisbury.

Skripal en zijn dochter werden vorige week in kritieke toestand in een Brits ziekenhuis opgenomen. Al snel stelden artsen vast dat zij het slachtoffer waren van een aanval met zenuwgif. De zaak deed denken aan de vergiftiging van Aleksandr Litvinenko, een ex-officier van de Russische veiligheidsdienst FSB, in 2006 in het VK. De Britse autoriteiten vermoedden vrijwel meteen dat Rusland achter de aanval op Skripal zat. 

Strafmaatregelen

Omdat Moskou weigert mee te werken aan het onderzoek naar de vergiftiging kondigde de Britse premier Theresa May woensdag strafmaatregelen aan. Het VK verbreekt tot nader order alle diplomatische contacten met Rusland.

Daarnaast wijst Londen 23 Russische diplomaten het land uit. Volgens May gaat het om de grootste uitwijzing sinds de Koude Oorlog.

De Britse premier sloot evenmin uit dat tegoeden van de Russische staat bevroren worden. En Londen zou ook harder kunnen optreden tegen de Russische oligarchen die de voorbije jaren onderdak zochten in het VK. Ten slotte besloot May geen officiële delegatie te sturen naar het WK voetbal deze zomer in Rusland.

Veiligheidsraad

De Britse maatregelen kregen woensdagnacht in de Veiligheidsraad de steun van de westerse bondgenoten van het VK. Voor het eerst schaarden ook Parijs en Washington zich nadrukkelijk achter de Britten.

'Laat ik duidelijk zijn: de VS zijn 100 procent solidair met het VK. We menen dat Rusland verantwoordelijk is voor de aanval', stelde Nikki Haley, de Amerikaanse ambassadrice bij de VN. 

Laat ik duidelijk zijn: de Verenigde Staten zijn 100 procent solidair met het VK. De Verenigde Staten menen dat Rusland verantwoordelijk is voor de aanval met een militair gif op twee mensen in het VK.
Nikki Haley
VN-ambassadrice VS

Kort na de verklaring van Haley liet het Witte Huis weten het Britse besluit om 23 Russische diplomaten uit te zetten, te steunen. De aanval 'past in het gedragspatroon waarin Rusland maling heeft aan de internationale rechtsorde, de soevereiniteit en veiligheid van landen wereldwijd bedreigt en pogingen doet om westerse democratische instellingen en processen te ondermijnen, klonk het in een mededeling.

Franse maatregelen

Ook de Franse president Emmanuel Macron stak de Britten een hart onder de riem. 'We delen de vaststelling van het VK dat Rusland verantwoordelijk is voor de vergiftiging van de ex-spion. Er is geen andere plausibele verklaring', luidde het.

Hij benadrukte dat de Europese en de trans-Atlantische bondgenoten van het Verenigd Koninkrijk 'de eenheid moeten bewaren bij het beantwoorden van deze gebeurtenis'. De Franse president voegde eraan toe 'de volgende dagen gepaste maatregelen' te nemen.

WK voetbal

Rusland houdt zijn onschuld evenwel staande. De Russische ambassadeur bij de VN Vassily Nebenzia suggereerde in de Veiligheidsraad zelfs dat de Britten achter de aanslag op Skripal zitten.

De Russische ambassadeur bij de VN, Vassily Nebenzia, stelde dat het VK zelf achter de aanval op Skripal zit. ©AFP

'Dit is een poging om de reputatie van Rusland te schaden in de aanloop naar het WK voetbal', stelde Nebenzia. Hij drong erop aan de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens in te schakelen om onderzoek te doen naar de zaak. Londen had de hulp van die organisatie al ingeroepen.

Moskou bereidt intussen een reactie op de Britse strafmaatregelen voor. Wellicht wijzen de Russen ook Britse diplomaten uit, liet de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov donderdagvoormiddag doorschemeren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud