Advertentie
Advertentie

'Bootcamp' moet Britse jeugd aan werk helpen

De Britse jeugd moet op boot camp van premier David Cameron. ©AFP

De Britse overheid gaat de strijd aan met de jeugdwerkloosheid in het land. Vanaf april 2017 moeten werkloze 18 tot 21-jarigen een 'bootcamp' van 70 uur volgen. Doen ze dat niet, dan krijgen ze geen uitkering.

'Er zijn geen excuses meer.' De boodschap van 'Paymaster General' Matt Hancock, de persoon die de Britse overheidsrekeningen beheert, was maandag niet mis te verstaan. De Britse overheid is bereid ingrijpende maatregelen te nemen om de jeugdwerkloosheid in het land terug te dringen. In het tweede kwartaal zat 16 procent van de Britse jongeren onder de 25 jaar werkloos thuis. 

Daarmee presteert het Verenigd Koninkrijk gevoelig beter dan het Europese gemiddelde. In de 28 EU-landen had eind juni gemiddeld 1 op de 5 jongeren onder de 25 geen job. De Britse jeugdwerkloosheid is ook fors teruggedrongen sinds de piek van de crisis eind 2011: toen moest 22 procent van de Britse jongeren het stellen zonder job. Maar de Britse regering wil niet op haar lauweren rusten. 

Bootcamp

Jongeren tussen 18 en 21 die aanspraak willen maken op een werkloosheidsuitkering krijgen van de Britse regering een 'bootcamp' van 70 uur voorgeschoteld. Dat moeten ze volgen binnen de drie weken nadat ze zich hebben geregistreerd voor een uitkering. Tijdens het boot camp leren ze solliciteren voor een baan en krijgen ze sessies over hoe ze een sollicitatiegesprek moeten aanpakken. Ook het opstellen van een goed cv behoort tot het programma. 

Het doel is om jongeren binnen de zes maanden aan een job te helpen. Volgens de Britse zakenkrant Financial Times is het ook de bedoeling dat de jongeren die deelnemen aan het programma eender welke vorm van werkervaring aanvaarden: van een job over een stage tot 'eender welke vorm van onbetaalde werkervaring'. Als het begeleidende jobcentrum merkt dat de jongere dat niet wil, vervalt mogelijk ook het recht op een uitkering, stelt de krant. 

Bijstandscultuur

Hancock, die van premier David Cameron de leiding heeft gekregen over de 'Earn or Learn'-taskforce ('Verdien of leer'), zei in een reactie aan de krant The Telegraph dat 'dat het einde moet zijn van de bijstandscultuur die vastgeroest zit in enkele van de meest kwetsbare Britse gemeenschappen. We maken er een punt van langdurige jeugdwerkloosheid uit de wereld te helpen en een land op te bouwen waar niemand door zijn geboorte is gedetermineerd en iedereen zijn volledige potentieel kan benutten.' 

De strengere regels moeten ook bijdragen aan de besparingen van 12 miljard pond die de in mei herkozen Conservatieve regering deze ambtsperiode wil doorvoeren in de sociale zekerheid. Met de besparingen willen de Conservatieven het overheidsbudget op koers houden richting een evenwicht. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud