Bootmigranten dan toch aan land in Italië

De Open Arms mocht dan toch aanmeren in Lampedusa. ©REUTERS

Bijna 100 migranten die vast zaten op het schip ‘Open Arms’ van de gelijknamige Spaanse ngo zijn dinsdagavond dan toch kunnen ontschepen op het Italiaanse eiland Lampedusa.

De voornamelijk Afrikaanse migranten waren de voorbije drie weken de speelbal van getouwtrek tussen de Italiaanse regering en Open Arms. De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini weigerde het schip toestemming te geven om in een Italiaanse haven aan te meren. Hij beschuldigde open Arms, dat de migranten op zee had opgepikt, van samenwerking met mensensmokkelaars.

De fysische en mentale gezondheid van de migranten ging de jongste dagen snel achteruit. Verschillende opvarenden sprongen van boord in de hoop dat ze zwemmend de kust konden bereiken of dat ze door de kustwacht zouden worden opgepikt.

Het Italiaanse parket besliste uiteindelijk dat het schip in beslag moest worden genomen en dat de opvarenden geëvacueerd moesten worden. Dat gebeurde dinsdagavond kort voor middernacht.

De Spaanse regering, die zich wel bereid toonde om de migranten toe te laten, had dinsdag nog een marineschip gestuurd om de boot van Open Arms naar het eiland Mallorca te begeleiden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect