Boris Johnson grote afwezige in tv-debat

Boris Johnson stelde zich vorige week kandidaat om Theresa May op te volgen als Brits premier. ©EPA

De topfavoriet om Theresa May op te volgen als Britse premier stuurde zijn kat naar het eerste televisiedebat over het afhandelen van de brexit.

Vijf kandidaten kruisten de degens tijdens het 90 minuten durende debat op Channel 4.

Boris Johnson, die de meeste stemmen haalde in de eerste stemronde over de opvolging van May, stuurde zijn kat. De topfavoriet werd door zijn tegenstanders bekritiseerd omdat hij weinig interviews geeft en niet veel in het openbaar verschijnt. Johnson maakte bekend wel aanwezig te zijn bij het volgende televisiedebat, dinsdag op de BBC.

Deal heronderhandelen

Tijdens het debat gisterenavond zeiden vier kandidaat-premiers dat ze het akkoord met de Europese Unie zouden proberen te heronderhandelen. Minister van Ontwikkelingszaken Rory Stewart was de enige die het akkoord wilde behouden, terwijl het drie keer door het parlement werd verworpen, wat leidde tot het ontslag van Theresa May.

Hij daagde zijn concurrenten uit door te vragen om hun brexit-strategie in detail te beschrijven en beschuldigde hen van 'machismo', wat op applaus door het publiek werd onthaald.

Op Rory Stewart na, volgens wie een no-deal 'zeer schadelijk' zou zijn, zeiden alle kandidaten klaar te zijn voor een uitstap uit de EU zonder een akkoord op 31 oktober.

Parlement omzeilen

Voormalig brexitminister Dominic Raab sloot niet uit het parlement te omzeilen om te voorkomen dat parlementsleden een no-deal blokkeren. 'Ik ben de enige kandidaat die er zich toe engageert om eind oktober de EU te verlaten, wat er ook gebeurt', zei hij.

'Ik zal Groot-Brittannië niet terugtrekken uit de EU tegen de wil van het parlement', reageerde minister van Milieu Michael Gove. 'U respecteert de democratie niet', sneerde binnenlandminister Sajid Javid naar Raab.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud