nieuwsanalyse

Boris Johnson krijgt interne oppositie tegenover zich

Als Boris Johnson de nieuwe Britse premier wordt, zal hij een aantal ministers vervangen. ©REUTERS

De discussie over de brexit heeft de voorbije jaren geleid tot scherpe verdeeldheid in de Britse Conservatieve partij. En de rust keert niet terug met Boris Johnson als premier.

Twee maanden nadat Theresa May er de brui aan gegeven heeft, maakt de Conservatieve partij dinsdag bekend wie haar opvolgt als Brits premier. Weinigen die eraan twijfelen dat Boris Johnson zijn intrek mag nemen in Downing Street 10. De flamboyante ex-journalist en gewezen minister van Buitenlandse Zaken zou bij de 160.000 partijleden de voorkeur krijgen op Jeremy Hunt, de huidige minister van Buitenlandse Zaken.

Ik ben zeker dat Johnson me niet zal ontslaan, want ik zal zelf ontslag nemen voor het zover komt.
philip Hammond
minister van financiën

Johnson legt dan woensdag de eed af bij koningin Elizabeth II, waarna hij ongetwijfeld een herschikking van de regering aankondigt. De vertrouwelingen van May moeten hun biezen pakken om plaats te maken voor de acolieten van Johnson. Een transitieteam is achter de schermen al langer bezig met de nieuwe benoemingen. Maar de planning loopt naar verluidt chaotisch, omdat de strijd om de vrijgekomen plaatsen bikkelhard is.

Sommige regeringsleden lieten weten dat ze de eer aan zichzelf houden als Johnson premier wordt. Philip Hammond en David Gauke, respectievelijk de minister van Financiën en die van Justitie, hebben hun ontslagbrief al klaarliggen. ‘Ik ben er zeker van dat ik niet ontslagen word omdat ik ontslag zal nemen voor het zover komt’, zei Hammond.

Harde brexit 

Critici pikken het niet dat Johnson dreigt zijn land desnoods zonder scheidingsakkoord uit de Europese Unie te laten stappen. Hij houdt vast aan de deadline van 31 oktober maar eist ook een aanpassing van de deal die May sloot met Brussel. De Europese Commissie staat niet te trappelen om te morrelen aan de gemaakte afspraken.

Samen met andere zwaargewichten in de Conservatieve partij kondigden Hammond en Gauke aan vanuit het parlement stevig weerwerk te bieden tegen de plannen van Johnson. Het Lagerhuis keurde vorige week al een amendement goed dat moet vermijden dat het door de regering buitenspel wordt gezet. De motie kreeg ook de steun van heel wat tory’s.

Het is duidelijk dat de brexit de Conservatieven helemaal uiteen heeft gespeeld. Volgens een peiling aanvaardt 54 procent van de partijleden dat de partij uiteenvalt als dat noodzakelijk zou zijn om de Europese Unie te verlaten. Drie parlementsleden verlieten dit jaar de partij en mogelijk leidt het aantreden van Johnson als premier tot een nieuwe exodus.

Geen meerderheid

Sowieso hebben de tory’s geen meerderheid in het Lagerhuis en hangt de regering af van de steun van de Noord-Ierse unionisten van DUP. De oppositiepartij Labour kan Johnson vlak na diens aantreden al eens uitdagen met een motie van wantrouwen. Als hij dan sneuvelt, lijken vervroegde verkiezingen onvermijdelijk.

Al kwam het gevaar voor Johnson maandag uit eigen rangen. Een van zijn felste critici, Alan Duncan, nam ontslag als staatssecretaris van Buitenlandse Zaken en stelde voor vandaag al een ‘noodstemming’ in het Lagerhuis te houden over Johnson. Parlementsvoorzitter John Bercow wees het voorstel van de hand. Maar de demarche was de voorbode van een woelige periode.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect