Advertentie

Boris Johnson onder druk na wraakactie door ex-rechterhand

Boris Johnson en Dominic Cummings in 2019, in betere tijden. ©AFP

De Britse premier Boris Johnson ligt onder vuur wegens mogelijk ongeoorloofde uitgaven. De beschuldigingen komen van zijn gewezen rechterhand Dominic Cummings, die uit is op wraak.

De oppositiepartij Labour riep al op tot een onafhankelijk onderzoek naar de bestedingen van premier Johnson. De roep kwam er na beschuldigingen over de financiering van de verbouwing van zijn flat in de ambtswoning in Dowing Street 10. Johnson zou van plan zijn geweest de werken te laten betalen door donateurs van zijn Conservatieve Partij.

De financiering van de renovatie is volstrekt onethisch, dwaas en mogelijk illegaal.
Dominic Cummings
Gewezen rechterhand Boris Johnson

De zaak kwam aan het licht door een bericht op de blogsite van Dominic Cummings, de gewezen rechterhand van Johnson. 'Het is triest te zien dat de premier en zijn regering ver onder het niveau van de bekwaamheid en de integriteit zijn gezakt die het land verdient', schreef Cummings. Hij zou Johnson van meet af aan hebben gewaarschuwd dat de financiering van de renovatie 'volstrekt onethisch, dwaas en mogelijk illegaal' was.

Wraak

Cummings gold als het brein van de succesvolle brexitcampagne en volgde Johnson twee jaar geleden naar Downing Street 10. Maar in november vorig jaar, in de finale van de brexitonderhandelingen met de Europese Unie, werd hij ontslagen op aansturen van Johnsons verloofde Carrie Symonds. Sindsdien zou Cummings op wraak zinnen en een plan hebben uitgewerkt om Johnson onderuit te halen.

Cummings is voldoende vertrouwd met de interne keuken van de regering om de premier te beschadigen. Hij zou naar verluidt binnenkort onthullen welke fouten de premier maakte bij de uitbraak van de tweede coronagolf, die aan duizenden Britten het leven kostte. Volgens Cummings aarzelde Johnson te lang om een tweede lockdown af te kondigen. Hij getuigt over enkele weken voor de parlementscommissie die de corona-aanpak onder de loep neemt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud