Advertentie

Boris Johnson verliest zesde stemming op rij

De Britse premier Boris Johnson. ©REUTERS

De Britse premier Boris Johnson moet nu wel op zoek naar een nieuwe deal met de EU. Het Brits parlement is ondertussen opgeschort.

Het Britse parlement is dinsdagochtend vroeg voor vijf weken opgeschort, tot 14 oktober. Vlak voor dat gebeurde, verloor premier Boris Johnson de zesde stemming op rij in het Lagerhuis. Johnson wilde op 15 oktober vervroegde verkiezingen, maar kreeg daarvoor onvoldoende steun.

Pauze

Daarmee wordt in het stilaan epische brexitgevecht tussen Downing Street en het House of Commons in Londen voor een maand de pauzeknop ingedrukt. Op 17 en 18 oktober is er in Brussel een Europese top die voor Johnson de laatste kans betekent om zonder verder gezichtsverlies de brexitdeal met de EU27 te heronderhandelen. Johnson zei afgelopen nacht dat hij zal werken aan zo'n deal.

De oppositie dwarsboomt de wil van het volk door nog eens uitstel te willen vragen.
Boris Johnson
Brits premier

Als dat zou lukken, is er een uitweg uit de crisis. Het conflict van de voorbije dagen ging over wat er gebeurt als zo'n nieuwe deal niet uit de bus komt. Johnson wil dan zonder deal de EU uit, maar het parlement blokkeerde die weg. Zonder deal is de premier verplicht uitstel te vragen voor de brexit.

Johnson herhaalde maandagavond in het parlement dat hij dat uitstel niet zal vragen. De Conservatieve premier liet eerder al optekenen 'dat hij nog liever dood in een gracht ligt' dan in Brussel nieuw uitstel te moeten vragen.

De Britse premier beschuldigde de oppositie ervan 'de wil van het volk' te dwarsbomen door nog eens uitstel te vragen. 'De mensen in dit land hebben genoeg' van de discussies in het parlement, vindt hij.

Nieuwe deal?

Door de zesde verloren stemming en de opschorting van het parlement zijn de spelregels voor de komende weken duidelijk. Johnson moet een nieuwe deal met de EU onderhandelen, of zal door het parlement toch gedwongen worden uitstel te vragen.

Johnson maakte maandag duidelijk hoe hij zo'n nieuwe deal eventueel ziet, vooral voor het gevoelige Noord-Ierland. Daar is het probleem dat na de brexit de grens tussen de EU en het VK op het Ierse eiland over het land loopt, en Noord-Ierland afscheidt van de Ierse republiek. Gevreesd wordt dat daardoor de spanningen van weleer heropleven.

Er zijn maar drie oplossingen om die grens te vermijden. Ofwel wordt de brexit geannuleerd, ofwel krijgt Ierland in de EU een apart statuut en volgt het de Britse regels van Noord-Ierland, ofwel gaat het omgekeerd en krijgt Noord-Ierland een apart statuut in het Verenigd Koninkrijk en volgt het de Europese regels van Ierland.

Johnson stelde maandag voor het eerst een stap in die laatste richting voor. Hij suggereerde bepaalde Europese regels over volksgezondheidscontroles te blijven toepassen in Noord-Ierland. Voor zijn voorgangster Theresa May, die moest rekenen op de Noord-Ierse protestanten voor haar meerderheid in Londen, was zo'n toegeving ondenkbaar. Johnson is sinds zijn desastreuze eerste week van september zijn meerderheid toch al kwijt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud