Boris Johnson weigert brexit-factuur te betalen

Boris Johnson. ©AFP

De mogelijke opvolger van de Britse premier Theresa May eist betere voorwaarden voor de uitstap uit de Europese Unie.

Voormalig Brits minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson weigert een "echtscheidingsrekening" voor de brexit van 39 miljard pond (44 miljard euro) te betalen, tenzij de Europese Unie betere voorwaarden aanbiedt. Dat zegt hij in een interview met de Sunday Times.
    
"Ik vond het altijd al opmerkelijk dat we moesten instemmen met de hele cheque voor een definitieve deal", zei Johnson. "Voor het verkrijgen van een goede deal, is geld is een goed oplos- en smeermiddel."

Het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie moeten tegen eind oktober een akkoord bereiken over de voorwaarden van de brexit. Normaal had het Verenigd Koninkrijk al eind maart de Europese Unie moeten verlaten, maar het kreeg uitstel omdat beide partijen geen overeenkomst bereikten over de modaliteiten.

May nam vrijdag ontslag als leider van de regerende conservatieve partij. De partij moet nu op zoek naar een opvolger voor May, die dan ook de nieuwe Britse premier wordt.

May had op 24 mei haar ontslag aangeboden, omdat ze er niet in geslaagd was overeenstemming te creëren in het parlement over de brexit. Ze kondigde meteen aan waarnemend premier te blijven tot er een opvolger verkozen wordt, een proces dat naar verwachting tot twee maanden in beslag kan nemen. Johnson is een van de kandidaten en favoriet om haar op te volgen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud