Bouw gaspijplijn Rusland-Italië opgeschort

©EPA

Na bezwaren uit Brussel heeft Bulgarije de voorbereidingswerken voor het South Stream-project, dat in een gaspijplijn voorziet van Rusland tot Italië, voorlopig opgeschort. Rusland interpreteert dit als een economische sanctie in het conflict over de Krim en Oost-Oekraïne.

'Het project wordt pas voortgezet als we alle punten van kritiek uit Brussel hebben uit de weg geruimd', zei regeringsleider Plamen Oresjarski zondag in Sofia. Hij heeft de werken laten stopzetten zolang het overleg van de EU over South Stream duurt. Op 13 juni worden EU-experten in Bulgarije verwacht.

Bulgarije draaide bij nadat de Europese Commissie dinsdag had gevraagd de werken aan het Bulgaarse deel van de gaspijplijn op te schorten. De reden hiervoor ligt bij bedenkingen over de bouwopdracht die niet conform de Europese regelgeving zou toegekend zijn. Brussel heeft daarom een procedure ingeleid tegen Bulgarije.

Ook de VS had kritiek op de toekenning van de bouwopdracht aan een consortium rond de Russische onderneming Strojtransgaz, dat door Amerikaanse sancties in het Oekraïens conflict is getroffen. Volgens de VS is het niet het moment om 'zaken te doen met Rusland zoals men gewend was'.

Rusland volgt de technische verklaring over een niet-conforme toewijzing niet en interpreteert de opschorting van de werken als een sanctie voor de annexatie van de Krim en de beschuldigingen van inmenging in de rebellie in Oost-Oekraïne.

De regering van Bulgarije, het armste EU-land, wou het South Stream-project voor Russisch gas onmiddellijk uitvoeren om zich te garanderen van een veilige energielevering. De geplande aardgasleiding zou rond het crisisland Oekraïne lopen en de gasleveringen voor Bulgarije daarmee onafhankelijk van de situatie in Oekraïne maken. 

Het voormalige Oostblokland Bulgarije is meer dan zeven jaar na zijn toetreding tot de EU nog steeds bijna compleet afhankelijk van Russisch aardgas. Bulgarije werd door het gasgeschil tussen Oekraïne en Rusland begin 2009 bijzonder hard getroffen. De leveringen uit Rusland door Oekraïne bleven toen uit, waardoor honderdduizenden Bulgaren letterlijk in de kou bleven staan.

Onderhandelingen

Intussen lopen er gesprekken tussen topdiplomaten van Oekraïne en Rusland met de bedoeling een einde te maken aan de gewelddadige opstand in het oosten van Oekraïne. De nieuwe Oekraïense president Petro Porosjenko, die op 25 mei werd verkozen en in het afgelopen weekend geïnstalleerd, stuurt aan op een snelle verbetering van de relaties met Moskou. Hij wil ook op korte termijn de rust doen weerkeren in het oosten van het land.

De onderhandelingen moeten ook gaan over de gasleveringen van Rusland aan Oekraïne, de kostprijs daarvan, en de hoogte van de achterstallige betalingen. Het Russische gasbedrijf Gazprom dreigt dinsdagavond de gaskraan dicht te draaien voor Kiev als dat zijn schulden niet bijpast, maar Oekraïne betwist de prijszetting voor het gas.

In Brussel komen de Europese commissaris voor Energie Günther Öttinger, de Russische en Oekraïense ministers van Energie en toplui van Gazprom en het Oekraïense Naftogaz bijeen om een uitweg te zoeken uit het conflict.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud